而家講「超市」、「手機」哩啲蝗語係咪已經無人屌?

448 回覆
92 Like 973 Dislike
仲有耳機同飲管
好撚多蝗
最應該屌嘅應該係啲難聽嘅terms

例如手遊 屌打依味詞語

以前都係無人用屌打

係近年先興

鬼死咁肉酸
根本就唔會用"家居"
扮唔到啦, 大陸仔
有心扮捉蝗語呢個行動
而家啲五毛愈來愈鍾意用呢招
充值
打的
空調
儲值 / 增值
搭的
冷氣
增值 充值
叉電 充電
電話 手機
通車 開通
過關 通關
製造/建立 打造
質素 素質/質量
二奶 小三
繳費/繳付 支付
大陸 內地

哩個唔太認同, 香港都會講支付, 只係唔會乜鳩都用支付
怕撚左你班00後唔知乜野叫屋企電話呀
屋企電話=屋企手提都講得出
低能,你想講固網電話下話
咁如果你已經用到手提去當屋企,都仲會繼續用固網既,咁係你問題啦,我見唔到有幾流行,而且如果你cut 咗個固網,咁叫屋企電話有乜問題?代表你屋企既電話,真係咁難明? 仲有,叫超級市場名係香港人好正常既行為,你搵個呀婆同佢講超市,第一句話你呀燦
仲有,e 家點有十9 幾間? 啲咩taste international ,全撚部都係百佳黎,marketplace 又係惠康,aeon= 吉之島,以前都一樣叫吉之島,華潤改撚咗名都係華潤
根本無多到,唔好借啲依係度滲透我地啦蝗仔
00後全面進場
書面語:動詞就繳交乜乜乜,講成件事就係繳費
口語:比錢/交錢
都唔會用支付
香港係日本城市
成世人淨係可以去惠康百佳既話都幾可悲
日本真係咁叫
以前多啲人講手提/手提電話既咁真係
叫手提
由細到大都叫大哥大
手提一開始得廣州人咁叫
借代呀on9仔, 例如啲人話"做李嘉誠個仔好撚正", 你以為真係講緊李嘉誠? 係泛指有錢佬呀
大哥大唔係特別講緊最早期超大舊個款咩 我老豆都有一部
以前有個廣告叫人唔好揸車講電話
一男一女個個
個口號係「駕駛時 切勿使用手提電話
行山條廣告話「借咗個無線電話添」
超級巿場=超巿簡稱
1980年出世=80後

簡稱等於蝗語
以前屋企樓下好多細嘅超市,不過講名多
超級市場/超市都少講
你真係唔撚識㗎喎
無錯我係講緊固網電話,家居手提係可以係間屋週圍行拎住嚟講唔洗駁住線嗰隻,唔撚係用個手提電話當屋企電話呀柒頭

講超市,淨係識講百佳惠康華潤aeon你都幾井底下,貴啲有一田馬莎citysuper,平啲有佳寶家興,百佳惠康代表得哂成哋? 淨係講百佳集團,咁多間賣嘅野同目標顧客已經唔同,你就當哂一間百佳嚟講,去starbucks買咖啡你會唔會話"我去美心買咖啡"咁撚樣呀碌柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞