而家講「超市」、「手機」哩啲蝗語係咪已經無人屌?

448 回覆
92 Like 973 Dislike
文盲先會開呢個post

手機、充電呢啲都要被屈係蝗語

係咪逢係同大陸相同就係大陸野啊

講左手機、充電成30年,而家先來被你班垃圾屈係蝗語
你logic錯撚晒
mobile phone 流動電話
cell phone 手提電話
smart phone 智能電話

“手機”就真係唔知點譯返嚟
手機一定係蝗語
個post蝗味幾撚濃
我也是醉了又有人講又有人post簡體字meme
唔講仲以為自己上緊百度貼吧
你班傻仔、你用緊中文已經係蝗語、廣東話都係蝗語。你地應該返屋企查下自己祖籍係咪中國先。我六叔之前好似共產黨要共產 帶左D錢落香港做生意。咁算唔算蝗蟲。
高登 連登都係叫 手機台

未聽過手提台,電話台

手提game? 電話game? 我就不嬲叫開手機game
流行名稱變遷
年份 香港 澳門 臺灣 新加坡 上海 北京
1995年-1996年 流動電話 手提電話 行動電話 隨身電話 移動電話 移動電話
1996年-1997年 流動電話 手提電話 行動電話 隨身電話 大哥大 移動電話
1997年-1998年 手提電話 流動電話 大哥大 隨身電話 手機 移動電話
1998年-1999年 手提電話 流動電話 行動電話 流動電話 手機 移動電話
1999年-2000年 流動電話 手機 行動電話 手機 手機 手機
2000年-2001年 流動電話 流動電話 手機 手機 手機 手機
2001年-2002年 手機 手機 手機 手機 手機 手機
係唔係蝗語我唔肯定但手機同耳機真係好撚"銀"耳
上面有人話由細講充電講到大我就又由細到大都係講叉電嘅
飛的
耳機就蝗
顯卡都只係一半半
當然立交橋就只值一舊膠
駁唔到
唔知假膠定真蝗
唔想講蝗語。請用英文 thx。
超市都俾人屌蝗語

大佬呀,八十年代已經講緊啦

樓豬出咗世幾耐?
97前一定無,好撚多中文縮短成兩個字現像都係大陸人造成,懶人做咩都懶閪過人,升LEVEL叫升呢,屌你直接用中文升級啦

手機-一向就咁叫電話,手提/流動兩個字無必要

超市?直接講百佳/惠康係人都明你意思
佢地都未出世
日本人
連登仔:英文入侵唔計
家居電話你會叫埋座檯式,手提式??同老母講攞個屋企電話黎就明啦,唔好幫無必要出現嘅蝗語搵藉口
手提 game 真係 nds 嗰啲先叫手提遊戲
不嬲叫「超級」唔叫做「超市」
其實好好笑 不如叫super

我叫開超市撒亞人
我講開超級市場。哈哈哈
我就叫開 INTERNATIONAL 同 THREESIXTY 既
就咁同老母講個屋企電話有問題
你估佢知唔知你講邊個?
我個人都prefer電話>手機
但係屋企就咁講手提真係會confuse邊個手提
佢成個廢老咁固執,有d詞會隨時代出現,唔係比蝗語代替我覺得無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞