而家講「超市」、「手機」哩啲蝗語係咪已經無人屌?

448 回覆
92 Like 973 Dislike
時代會變,回歸左自然愈黎愈多蝗語,有乜出奇
唉怕咗你地,以後講智能手提電話
明明係講緊蝗語
有死拗唔係
你由細至大都係咁講
即係代表你由細至大都係講緊蝗語呀
手提電話呀 超級市場呀
連登咁叻,跟返祖國用英文囉
你係咪傻閪咗呀?
呢個點解釋?
唔通叫手提game ?
照你咁講
咁手機咪手上嘅儀器囉
固網電話 on9仔唔好衝出黎柒
有係有呢個詞
但當時會唔會係常用字咁用 呢一點值得商榷
正如十幾年前的確係有電訊商用「手機」
但又係咪就等於「手機」係香港人常用字呢?
Source?
支付理應書面語 只不過俾大陸燦up到臭
首先define咩叫已經冇人屌,本身有人屌開?唔係咁覺

利申:超市唔會講,講開百佳/惠康。手機只會喺手機game呢個term既時候講。但完全唔覺係蝗語
22歲人從來無聽過超市 細個係學超級市場但係就直接開名叫百佳 惠康 佳寶禁樣
手機就好似小學有聽過,中學到依家就身邊所有人都叫電話 因為唔會有再有人提屋企電話
蓮登仔咁叻、用英文啦。中文全部都係蝗語。地鐵會爆炸 都唔好搭
用返啲老閪潮語
烏鼠 醒爬
升呢 四四六六拆掂佢
講真,語言嘅用途都係你明我明大家都明,如果一種語言系統夠強大其實係可以包容其他國家嘅語言, 以「點心」為例 ,英文會容納其他國家文化而幫佢起名為dim sum,當然都會講類似chinese breakfast, chinese food等等,但係咪講dim sum 就係代表個外國佬比中國文化侵蝕咗?

乜鬼「不嬲講開手提,電話」blablabla,講手機係蝗語 個人覺得呢d係時代慢慢演變出嘅習慣語言/用語 講邊一個都好,重點唔會落係應該講邊一個term先係正確,而係由佢講嘅term開始,你就可以略略判斷條友背景,係邊到黎,咩國家/地方嘅人,同英文一樣,用口音同字眼分出美國佬,英國佬或者其他國家嘅人,大陸都分北方,南方人等等。語言就係幫你去表達同簡單理解一個人,但詳細情況,你靠一個「手機」「超市」去了解,就太早落判斷啦!

人地周圍都係大陸人,返工serve大陸人,腦細又係大陸人,放工翻屋企睇tvb唔好睇,咪上youtube睇大陸劇韓劇泰劇美劇lo,邊個gimmick大就跟風去睇係香港一大特色,現實生活中,如果個term人人都明,廣泛被使用,人人自然咪用lo,環境逼不得已而講,習慣成自然,你估人地想架…?得閒屌鳩人地不如幫下手改變個環境,捍衛靠上連登屌,第二日咪繼續扮工講港式普通話

ching 「有人讀同音-清」呢個term係咪廣東話啊? 廣東話夾雜英文係香港特色,係香港嘅廣東話,有人唔會話係外來文化入侵,用大陸字眼就特別起鋼,其他反而就唔會,呢點我覺得偏激咗lo,講到底,講到自己個語言好撚特別咁,其實咪又係習慣…
講邊一個先啱,分類講咩先係自己人,其實真係有意義咩?個結果根本就冇對錯…
矯枉過正既傻閪
不嬲講手提
成個post好似都係小學雞
電話game囉
連登仔根正苗紅
最愛用手機上淘寶
你啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞