而家講「超市」、「手機」哩啲蝗語係咪已經無人屌?

448 回覆
92 Like 973 Dislike
錯又唔撚認 咪你呢D井底蛙口講反地產霸權 身體卻很誠實咯

咪勞嘈先 以前香港好多小型超市 係屋村商場開既 你遲出世唔怪你

自己google下啦
美景超級市場(於2007年結業)
蝴蝶邨商場

真係唔知邊個大陸燦

利申 : 香港出世 屯門大 住左三十幾年
優化<<<個升降機廣告
好撚唔廣東話
一早講過7,80年代好撚多小型超級市場,
睇番果個年代嘅港產片同電視戲都見唔少,
邊個會咁ON9講晒咁多個字
睇番果個年代嘅港產片同電視劇都見唔少,
咪係
果個年代 超市同超級市場都有人叫
但就無人會叫supermarket
係惠康百佳壟斷晒咁滯 後期先多左人叫supermarket 懶係英文人咁
都有嘅, 係班名校撚懶鳩型講supermarket,
老豆老母反而會叫超級市場,
我地呢啲屋邨仔唔想咁造作但又要懶鳩與別不同咪講超市囉,
所以超市正確啲講係老MK文化
所以我唔係讀名校
優化<<<個升降機廣告
好撚唔廣東話

依啲垃圾字
有改善唔用,支那人死要面唔肯認錯
錯又唔撚認 咪你呢D井底蛙口講反地產霸權 身體卻很誠實咯

咪勞嘈先 以前香港好多小型超市 係屋村商場開既 你遲出世唔怪你

自己google下啦
美景超級市場(於2007年結業)
蝴蝶邨商場

真係唔知邊個大陸燦

利申 : 香港出世 屯門大 住左三十幾年
睇番果個年代嘅港產片同電視戲都見唔少,
咪係
果個年代 超市同超級市場都有人叫
但就無人會叫supermarket
係惠康百佳壟斷晒咁滯 後期先多左人叫supermarket 懶係英文人咁
都有嘅, 係班名校撚懶鳩型講supermarket,
老豆老母反而會叫超級市場,
我地呢啲屋邨仔唔想咁造作但又要懶鳩與別不同咪講超市囉,
所以超市正確啲講係老MK文化

八十後九十後小學雞年代特別中意縮短啲字嚟講,完全唔關蝗語事
D 小學雞/新移民知閪咩
最衰係亦軒,我親眼睇住亦軒將(耳機)呢個詞引入。
當年同佢買左pk3
簡稱都唔畀
香港人自己簡既無所謂,自己用開好地地走去比支那入侵既就屌。
Supermarket=超級市場=超市
有咩問題
唔叫超市想統稱惠康百佳咁應該點叫
樓主條5毛專登扮野引戰,
可以唔理
手機邊度蝗
叫我?
叫開supermarket 同 mobile phone
收買電視音響錄影機,手提電話傳呼機......
吓。由細到大都講開計算機㗎啦⋯⋯有咩問題呀⋯⋯
吓。由細到大都講開手機㗎啦⋯⋯有咩問題呀⋯⋯
吓。由細到大都講開超市㗎啦⋯⋯有咩問題呀⋯⋯
吓。由細到大都講開打的㗎啦⋯⋯有咩問題呀⋯⋯
吓。由細到大都講開港鐵㗎啦⋯⋯有咩問題呀⋯⋯
吓。由細到大都講開充電寶㗎啦⋯⋯有咩問題呀⋯⋯

吓。由細到大都講開普通話㗎啦⋯⋯有咩問題呀⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞