而家講「超市」、「手機」哩啲蝗語係咪已經無人屌?

448 回覆
92 Like 973 Dislike
你呢D 97後OFF啦,笑唔出啊!
充值
打的
空調

呢D都話屌得正確

超市同手機真係好撚早已經有人講
唔通撞撚左詞就係蝗語咩大佬

打的80年代有人講啦ching
超市唔係香港流行乜柒都簡稱果期既產物咩 上面話英超,超市有時候係商戶想賣廣告但電視同網上宣傳有字數限制而衍生出黎,姐係nowtv賣廣告都唔會咁哂位用黎寫「英格蘭足球超級聯賽優惠價月費只要$XXX,立即打黎登記英格蘭足球超級聯賽啦!」
「而家登記,再送唔知幾多錢超級市場禮卷!」 睇到咁反而好鬼怪
冚家剷
死全家
係呀係呀屌你老母又引戰 煩唔撚煩呀連登仔
過多十年
充值 充電 就會變成新一代香港用字
之後就會有人講 我細細個開始就用緊
同意超市係純粹係D人懶要簡稱而出現
手機我覺得係大部分原因都係要簡稱小部分係受大陸影響

但其他咩充電充值都話唔係蝗語就真係膠都廢事比
與其係到屌樓主引戰點解唔逐個例子諗下究竟我地有冇無形中已經比蝗語入侵左自己都唔覺?
又講充電係蝗語 真係笑撚死人 成班弱智
建議喺呢個post留言既人利申下自己幾多歲
我淨係手機game 會講手機
其他時間講電話 或者 手提
因為電話game 同 手提game 講出黎都好奇怪

超市真係唔會咁講. . .
不嬲超級市場 或者 直接叫名.

利申 90後香港出世香港長大.
我想講LiHKG有個台叫手機台
上面又會有人話你個 logic 錯晒
我的智能電話
我懷疑D人而家講緊充電就assume 自己由細到大都係咁講
諗番轉頭細個真係冇聽過有人講充電
以前未有手提電話果陣明明「電話」係講緊屋企/公司電話
而家將「電話」等同「手提電話」果d人幾多歲大家心照
google worksheet la, 開個line group 傾?
跟本就係唔同年代有唔同叫法,就算蝗化左都冇辦法,但可悲嘅係連自己係咪用緊蝗語都唔知果d就唔該讀多幾年書先出黎咬人
唔知係咪我記錯,有冇人嘅印象中耳機=助聽器
不嬲都係咁講:

你電話幾多號

冇聽過有人講你手機幾多號

去supermarket 不嬲講開 去百佳 去惠康
咁華潤呢?
Taste呢?
CitySuper呢?
我去邊間超級市場關你鬼事
超市咪啱囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞