而家講「超市」、「手機」哩啲蝗語係咪已經無人屌?

448 回覆
92 Like 973 Dislike
借代 你去食茶餐廳會叫人哋做大家樂? 都係食快餐啫,用品牌名取代咪得囉

超市少人用係因為當你樓下得一間惠康百佳嘅時候,或者要指名係邊一間,叫名係方便直接啲,但唔等於超市就係蝗語 超市係簡稱,惠康百佳係名,根本冇衝突
仲有呢度啲兒登仔一見到有人反對自己意見就標籤人做大陸仔,蝗仔,當正自己正義之師不可侵犯咁,完全容納唔到其他意見。講就識講反蝗,但本質上同共產黨無分別
百佳唔係超市唔通係餐廳?
到而家都叫緊超級市場
係咪好撚old school
世界變
根本好多名詞都比大陸同化緊
手機就係一個最好既例子
響06年之前根本一直都係講緊手提
D人抄你牌係會話你手提/電話no.幾多
到而家d人會直接問你手機no.係咩
上面成話覺得手機係正常好明顯係00後
痴撚線 所有short form就係蝗語?

樓主你係咪弱智
你個仔好慘
支那supermarket全寫:超級市場
香港supermarket全寫:超級市場

憑乜嘢支那用咗超市做簡寫,就唔畀香港人都縮寫?

支那人夠用標點符號,你咪唔好撚用囉

根本係打的呢啲,香港人根本唔會用個打字,先要屌
100% agree
利申: 82年大叔 渣BNO 應該夠香港啦掛?

以前無咁多間超級市場
邊似依加惠康百佳都有分唔同line 又jason 又international
加埋aeon 一田等等
所以先會多左機會用超市呢個terms
同樣道理以前會叫公仔麵同鷹粟粉係因為以前無咁多選擇,所以好多人都直接用個產品名

BTW 既然正寫係超級市場,簡稱超市唔覺有咩問題
話係蝗語而唔用跟本係因噎廢食

手機我個人就覺得50/50
以前叫手提電話因為以前真係用來打電話
依加係smartphone,電話既功能淡左所以多人改叫手機
而且台灣等地一早都係咁叫,所以個人覺得算係可以接受既範圍

真係要屌蝗語好心就去捉果d
小三 吸引眼球 打造 素質 刷乜乜 很雷 坑嗲 很B 呢D 垃圾字
on 9仔,仲捉你唔到,我一路都估你係咪講緊無線電話,但蝗仔可能唔識e 個term, 所以我特登講手提,亦即cellphone,點知你衝出黎柒話係固網,姐係無線電話啦,仲柒多兩錢重,無線咪又係固網電話,用同一個number 架蝗仔,即係就算你有線又好無線都好,一句屋企電話已經涵蓋哂,不過你可能唔識廣東話,算9數啦,得閒茶毒返你啲同包算啦唔好係度茶毒廣東話
yahoo 比紅色資本注入咗好耐,由日常新聞果啲去滲透你都唔明?你留意下yahoo 新聞果啲e 家首要係報星島就知啦,十幾年前已經比呀爺買咗
以前係講手提
唔係手機
手咩機?手提就手提啦
手提似係淨可以打電話個種
手機講緊smart phone
爆房
手提係個number
手機係部機
土生土長香港人
未撚講過超級市場咁弱智
機?邊撚度機?
你都好撚野,電話=電話number 跌左落地都格硬𢲡返渣沙,係人都知同一個number啦,講緊physical個電話呀醒目仔,你老母同你講"個手提打唔到"你明唔明佢講緊邊個手提呀,係唔係要分清楚啲呀,你講嘅term就係香港term, 同你唔同就係蝗語,你都好撚野

超市唔覆我當你知衰自己收皮啦,下次唔好啦
夠鐘食藥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞