紫禁城算唔算最肉酸既宮殿?

238 回覆
76 Like 80 Dislike

Agger

巴打
凡爾賽宮先係金碧輝煌wo

同埋中國用黃色都係跟傳統,唔關靚唔靚事

係咪關五行事?

有少少
話紫禁城明朝起果d爬下文先啦
睇過外國好多皇宮
好多都不外如是
你用到凡爾賽宮比,有幾多間可以同佢比
紫禁城唔一定係最靚
但一定唔係最肉酸
話紫禁城明朝起果d爬下文先啦

清廷重修都係跟番明朝原先個設計再汁。

仲要果班係漢人工匠。李自成燒唔切。
講配色果啲,
覺得藍白日式建築靚其實係徽式建築特色,
而係當時北京,門戶配色係有等級之分。
黃琉璃頂只有皇宮可用,反觀天壇則用藍琉璃頂,以表天空。
其實幾好睇
入過去就個
好有皇室氣派
講配色果啲,
覺得藍白日式建築靚其實係徽式建築特色,
而係當時北京,門戶配色係有等級之分。
黃琉璃頂只有皇宮可用,反觀天壇則用藍琉璃頂,以表天空。

明明宋以前皇家建築都用青琉璃瓦,如果用返青色咪幾好睇
平安時代 豐樂殿,都係跟唐制

之前睇倒個平安京法勝寺既八角九重塔用黃琉璃瓦,就算係日本都真心覺得唔靚
美醜依啲各花入各眼啦
以你貼啲相睇,平心而論,日本宮殿靚啲係成個package 睇嘅
周圍環境,空地,天空加植物都貫徹日本簡潔嘅美學
歐洲啲宮殿就華麗,咩巴洛克風格
天安門嘅張相,飛左碌中國國旗、國徽、毛魔像同標語,再加埋無霧霾嘅天空,都有得比嘅

所以日本仔美學真係好嘢
用植物,流水,水池,園庭呢啲去配搭
加埋顏色比較沉實, 令人望落有份恬靜同心擴神怡感覺, 好舒服

唔多唔少都關「禪」事
一切從簡
唐朝都有唔少禪風建築
故宮係柒,但係柒得過秦國大皇宮?
正評 64
負評 64

秦國係阿房宮。比項少龍個仔燒左。

秦國係阿房宮。比項少龍個仔燒左。

應該係講人妖國
正評 64
負評 64

講真
唔好盲反

白金漢宮加左毛張相同殘體字
英國旗轉做支拿旗
一樣會柒到仆街
正評 64
負評 64

講真
唔好盲反

白金漢宮加左毛張相同殘體字
英國旗轉做支拿旗
一樣會柒到仆街

無盲反 有對比真係覺得故宮唔靚
東西建築文化同風格都唔同
好難比較

已經放左日本既京都御所
同埋日本奈良既平城京大極殿
一個係日式一個係唐式
日式vs彷唐式vs明清式

果啲中華支那膠選擇性無視
又話東西文化無得比較
咁淨係比東方囉
好有氣勢好靚wor
由景山望落黎好有霸氣
加個萬歲真係柒到整點
仲要加毛澤東張相,保留番個原貌仲好,

好似圓明園咁,等班中國人去反思下點解比人燒,呢個歷史意義仲大過 建築物實質靚唔靚。

不過講多都哂氣,d蝗去到只會影張相打卡,再搵位寫 到此一遊
加個萬歲真係柒到整點
仲要加毛澤東張相,保留番個原貌仲好,

好似圓明園咁,等班中國人去反思下點解比人燒,呢個歷史意義仲大過 建築物實質靚唔靚。

不過講多都哂氣,d蝗去到只會影張相打卡,再搵位寫 到此一遊

有人諗過原址重建或係另一個地方重建
其實紫禁城勁係勁在佢個去水系統
上年北京水浸, 浸左幾星期
唯獨紫禁城冇浸到

北京昨日的暴雨,全市水浸,不但很多汽車受浸死火,鐵路、航空交通大受影響。可位於京城中央的故宮卻沒有水浸,讓不少網民大讚。

北京周二凌起一場歷時55小時的暴雨,令市內多處嚴重水浸。有600多年歷史的故宮,卻是難得例外,成為內地輿讑話題。

不少照片見到故宮三大殿台的台基旁邊,千計的石龍頭「吐水」至下面的内金水河;報道引述專家指,故宮内金水河,連同外金水河及護城河,整個排水系統均能有效排走大量雨水。

中央電視台的報道讚嘆古人的設計精密,但另一邊廂不少網民,卻批評現今北京的排水基建,不及古時。

有網民稱:「現在的人科技這麼發達,還不如老祖宗那會的技術!」「只有老祖宗留下的東西可驕傲!」可是,更多網民卻批評是現代的人擁有技術,但「缺良心和責任心」,「豆腐渣太嚴重」,所以一場雨全市都變澤國。

其實係支那人民共和國倒退,當年德國係膠州灣既城一樣無事

之前睇過支那要動用咁大量既木材重建古建築已經無咩可能,圓明園又好,大明宮又好重建都只可以FF下,除非用水泥
睇過外國好多皇宮
好多都不外如是
你用到凡爾賽宮比,有幾多間可以同佢比
紫禁城唔一定係最靚
但一定唔係最肉酸

遠遠不及歐洲皇宮既平均水平
講氣派個d,同女仔話自己有氣質差唔多
靚女唔可以有氣質,歐洲皇宮唔可以有氣派?
講氣派個d,同女仔話自己有氣質差唔多
靚女唔可以有氣質,歐洲皇宮唔可以有氣派?

Agger
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞