紫禁城算唔算最肉酸既宮殿?

238 回覆
76 Like 80 Dislike
外國係靚
古中國係氣派

完全兩種風格
奈良 東大寺 堅靚
無共狗會好好多
小朋友,知唔知紫禁城有幾大,仲要坐擁黃金地段,地皮值幾錢?

大又點值錢又點

講緊建築美感呀

乜野都淨係識用錢衡量咪就係大陸狗思維囉
東西建築文化同風格都唔同
好難比較
好難比較

同日本人比到未啊 只係配色都柒過日本啦
垃圾,塊地大而無當
以香港人(大部份lihkg會員)既審美觀,一定係鬼佬野日本仔野靚啲,講黎都哂氣
幾種唔同風格既建築邊有得咁比,一樣有崇中國文化既鬼佬覺得傳統中式建築好豪華好靚,不過幅車頭相好柒都保育得差係真既

不能同意更多
唐建築有氣勢好多 斗拱大好多
設計黎講連鑽石山個志蓮淨苑都靚過故宮

呢座好嘢呀
d蝗冇品味,去晒黃大仙、寶蓮寺
不過都好,保持清靜
傻豬黎既
問過泡個景福宮未呀
好難比較

已經放左日本既京都御所
同埋日本奈良既平城京大極殿
一個係日式一個係唐式
日式vs彷唐式vs明清式
個撚個都大大方方,打開中門,係得呢壇廢物要搵幅牆黎封住自己,好驚人咁,再搵個老豆放晌前面做擋箭牌,閃閃縮縮,蛇頭鼠眼,簡直係社交恐懼症。
其實紫禁城勁係勁在佢個去水系統
上年北京水浸, 浸左幾星期
唯獨紫禁城冇浸到

北京昨日的暴雨,全市水浸,不但很多汽車受浸死火,鐵路、航空交通大受影響。可位於京城中央的故宮卻沒有水浸,讓不少網民大讚。

北京周二凌起一場歷時55小時的暴雨,令市內多處嚴重水浸。有600多年歷史的故宮,卻是難得例外,成為內地輿讑話題。

不少照片見到故宮三大殿台的台基旁邊,千計的石龍頭「吐水」至下面的内金水河;報道引述專家指,故宮内金水河,連同外金水河及護城河,整個排水系統均能有效排走大量雨水。

中央電視台的報道讚嘆古人的設計精密,但另一邊廂不少網民,卻批評現今北京的排水基建,不及古時。

有網民稱:「現在的人科技這麼發達,還不如老祖宗那會的技術!」「只有老祖宗留下的東西可驕傲!」可是,更多網民卻批評是現代的人擁有技術,但「缺良心和責任心」,「豆腐渣太嚴重」,所以一場雨全市都變澤國。

大陸人認柒到認滿人為老祖宗

咪撚戇鳩啦 ,上年華北大雨去 浸撚到上腳眼呀 你唔撚係信呀
真心 東京明治神宮都可以收佢皮(仲有巫女j

成個星型果個花園係咩地方

丹麥哥本哈根Kastellet,有少少似自己一個島
話紫禁城最靚個d其實有無去過歐洲?

去過 咁又點 係咪威d架 佢地靚就係靚 但完全比唔上故宮氣勢 而且故宮都靚 兩種feel

氣勢

佢講得無錯,八兩金都幾有氣勢
靚唔靚都有得嘈,依啲根本係觀點與角度,就好似我覺得講宏偉同氣勢嚟講紫禁城絕對唔差
支那五千幾年歷史,文化根本都係垃圾黎

哎唷唷 根本就冇五千年頂盡二千😂

盲反撚真係,中國頂盡二千年歷史都講得出

要睇返外國記載先準

特別係中國最鍾意筆改歷史 直至今日都仲改緊
靚唔靚都有得嘈,依啲根本係觀點與角度,就好似我覺得講宏偉同氣勢嚟講紫禁城絕對唔差

但拍埋志蓮淨園、奈良古建築度就顯得紫禁城縮埋一舊

要睇返外國記載先準

特別係中國最鍾意筆改歷史 直至今日都仲改緊

當有改歷史啦,但係公元元年個陣已經係西漢,啲文物點都唔會假。我覺得中國未必有五千年歷史,但係睇返個啲建築群應該都有四千年歷史

但拍埋志蓮淨園、奈良古建築度就顯得紫禁城縮埋一舊

咁我覺得係相反呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞