紫禁城算唔算最肉酸既宮殿?

238 回覆
76 Like 80 Dislike
原本都叫有氣勢,不過加埋毛撚個龜頭同殘體即係柒到喊

agree , 加幅相係度真係唔知做乜鳩

有征服意味, 以前皇帝住, 皇帝係最大, 成個中國話晒事, 而家擺老毛車頭相喺度其意思係一樣

盲反撚真係,中國頂盡二千年歷史都講得出

要睇返外國記載先準

特別係中國最鍾意筆改歷史 直至今日都仲改緊

當有改歷史啦,但係公元元年個陣已經係西漢,啲文物點都唔會假。我覺得中國未必有五千年歷史,但係睇返個啲建築群應該都有四千年歷史

畀到盡都係三千六

要睇返外國記載先準

當有改歷史啦,但係公元元年個陣已經係西漢,啲文物點都唔會假。我覺得中國未必有五千年歷史,但係睇返個啲建築群應該都有四千年歷史

畀到盡都係三千六

總知唔係啲盲反撚講咁得二千年
中國人對美嘅觀念真係好底
成日紅紅綠綠, 黃黃金金顏色其實好肉酸
美心皇宮
其實紫禁城勁係勁在佢個去水系統
上年北京水浸, 浸左幾星期
唯獨紫禁城冇浸到

北京昨日的暴雨,全市水浸,不但很多汽車受浸死火,鐵路、航空交通大受影響。可位於京城中央的故宮卻沒有水浸,讓不少網民大讚。

北京周二凌起一場歷時55小時的暴雨,令市內多處嚴重水浸。有600多年歷史的故宮,卻是難得例外,成為內地輿讑話題。

不少照片見到故宮三大殿台的台基旁邊,千計的石龍頭「吐水」至下面的内金水河;報道引述專家指,故宮内金水河,連同外金水河及護城河,整個排水系統均能有效排走大量雨水。

中央電視台的報道讚嘆古人的設計精密,但另一邊廂不少網民,卻批評現今北京的排水基建,不及古時。

有網民稱:「現在的人科技這麼發達,還不如老祖宗那會的技術!」「只有老祖宗留下的東西可驕傲!」可是,更多網民卻批評是現代的人擁有技術,但「缺良心和責任心」,「豆腐渣太嚴重」,所以一場雨全市都變澤國。

大陸人認柒到認滿人為老祖宗

老老柒柒又錯唔曬,個城係明朝起落

Agger
我覺得幾有氣派喎,不過唔夠外國個啲豪華係真

講氣派輸西安大明宮十條街 呢家既大明宮淨係個基壇都贏左

on9大明宮個到乜尻都冇架,成個普通公園咁架咋

打仗燒左梗係無啦
美醜依啲各花入各眼啦
以你貼啲相睇,平心而論,日本宮殿靚啲係成個package 睇嘅
周圍環境,空地,天空加植物都貫徹日本簡潔嘅美學
歐洲啲宮殿就華麗,咩巴洛克風格
天安門嘅張相,飛左碌中國國旗、國徽、毛魔像同標語,再加埋無霧霾嘅天空,都有得比嘅

所以日本仔美學真係好嘢
用植物,流水,水池,園庭呢啲去配搭
加埋顏色比較沉實, 令人望落有份恬靜同心擴神怡感覺, 好舒服

土共用埋殘體字就更加敗壞
有樣野我唔明
北京個紫禁城, 真係得個殼,
裡面六萬件既珍品都去左台北個故宮博物館,
北京o個個, 基本上係冇野拎得走借得走
咁林鄭講既900位故宮珍品係咩?
乾清宮張龍椅? 定係正大光明既牌匾呀

我都想知

根本就無...
紫禁城有野係國寶,就係書法。
但啲書法你係拎唔走。
真正國寶係哂台灣

我都覺得佢吹水, 講到好美好等少啲反對聲音, 到搞掂走數你都吹佢唔漲啦

我都想知

根本就無...
紫禁城有野係國寶,就係書法。
但啲書法你係拎唔走。
真正國寶係哂台灣

我都覺得佢吹水, 講到好美好等少啲反對聲音, 到搞掂走數你都吹佢唔漲啦

國民黨點諗到內戰輸得咁快,搬走左最貴重又易拎。有d係抗日果時搬左落南方既都未有時間送番上北平。

今日故宮博物館文物難聽d講都冇列強入侵前的一半。未計圓明園。
靚唔靚都有得嘈,依啲根本係觀點與角度,就好似我覺得講宏偉同氣勢嚟講紫禁城絕對唔差

但拍埋志蓮淨園、奈良古建築度就顯得紫禁城縮埋一舊

又唔可以咁講
紫禁城其實冇包埋圓明園同頤和園
所以冇得用志蓮淨園去類比
至於奈良東大寺同其他古建築
嚴格黎講都唔算係皇居
要比應該用江戶城去比
可惜呀

Agger

巴打
凡爾賽宮先係金碧輝煌wo

Agger

巴打

同埋中國用黃色都係跟傳統,唔關靚唔靚事
靚唔靚都有得嘈,依啲根本係觀點與角度,就好似我覺得講宏偉同氣勢嚟講紫禁城絕對唔差

又唔可以咁講
嚴格黎講都唔算係皇居
要比應該用江戶城去比
可惜呀

奈良既平城宮係皇宮黎架 不過少人去同少人知
江戶城唔係比天皇住,要比係比京都御所

又唔可以咁講
嚴格黎講都唔算係皇居
要比應該用江戶城去比
可惜呀

但其實天皇係廢既。。。
中國皇帝居所應該同日本大將軍居所去比

又唔可以咁講
嚴格黎講都唔算係皇居
要比應該用江戶城去比
可惜呀

但其實天皇係廢既。。。

唔通英女皇冇實權就用首相府同紫禁城而唔係用白金漢宮比咩
而且奈良時代天皇有實權

又唔可以咁講
嚴格黎講都唔算係皇居
要比應該用江戶城去比
可惜呀

但其實天皇係廢既。。。

唔通英女皇冇實權就用首相府同紫禁城而唔係用白金漢宮比咩
而且奈良時代天皇有實權

女皇冇實權都係近百年既事啫
近百年都冇左大將軍同中國皇帝啦

如果計明清時代
中國皇帝既紫禁城
日本大將軍既江戶城
英皇/女皇既溫莎堡
先係全國既權力核心,真正統治者既居所
咩不能比較
如果你係皇帝,你可以揀一座皇宮住,你聽日要宴請客人,想住凡爾賽宮定故宮?
咩不能比較
如果你係皇帝,你可以揀一座皇宮住,你聽日要宴請客人,想住凡爾賽宮定故宮?

咪係 是但搵個狩獵行宮都贏你紫禁城啦 就係權力中心都咁柒先垃圾

要睇返外國記載先準

畀到盡都係三千六

二千年前先正式進入人類文明

要睇返外國記載先準

畀到盡都係三千六

二千年前先正式進入人類文明

有晒軍隊,政府都唔算人類文明

Agger

巴打

同埋中國用黃色都係跟傳統,唔關靚唔靚事

係咪關五行事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞