紫禁城算唔算最肉酸既宮殿?

238 回覆
76 Like 80 Dislike
又一樣反中反上腦

Hater gonna hate嘅道理

竟然拎日本仔啲神社嚟用故宮比

問過啲鬼佬都覺得故宮grand d

你呢d咪冇文化
同支那人一樣中意grand
根本唔知日本古建築先最貼近古中國建築
當正滿清共匪d文化係正宗

故宮明朝起喎
紫禁城其實唔差 係畀支共搞到一pat屎咁
利甲:未去過
上面一直post天安門,只係一個城門(加上殘體同個死人頭)

其實整體上都唔係好差姐
上面一直post天安門,只係一個城門(加上殘體同個死人頭)

其實整體上都唔係好差姐

含元殿 老實講去過真係覺得故宮太細
又一樣反中反上腦

Hater gonna hate嘅道理

竟然拎日本仔啲神社嚟用故宮比

問過啲鬼佬都覺得故宮grand d

你呢d咪冇文化
同支那人一樣中意grand
根本唔知日本古建築先最貼近古中國建築
當正滿清共匪d文化係正宗

故宮明朝起喎

但好多殿 例如太和殿係清朝起,仲要縮水版
我覺得幾有氣派喎,不過唔夠外國個啲豪華係真

講氣派輸西安大明宮十條街 呢家既大明宮淨係個基壇都贏左

on9大明宮個到乜尻都冇架,成個普通公園咁架咋
我覺得幾有氣派喎,不過唔夠外國個啲豪華係真

講氣派輸西安大明宮十條街 呢家既大明宮淨係個基壇都贏左

on9大明宮個到乜尻都冇架,成個普通公園咁架咋

話明係遺址公園緊係公園,淨係睇基壇已經好睇 大阪難波宮跡巨型版
以設計角度計 日本 個d 靚好多囉

人地保存得好好

唔似得長城都俾人偷曬d 磚
得罪講句 只係溫莎城堡都足夠屌打紫禁城
以香港人(大部份lihkg會員)既審美觀,一定係鬼佬野日本仔野靚啲,講黎都哂氣
幾種唔同風格既建築邊有得咁比,一樣有崇中國文化既鬼佬覺得傳統中式建築好豪華好靚,不過幅車頭相好柒都保育得差係真既
以香港人(大部份lihkg會員)既審美觀,一定係鬼佬野日本仔野靚啲,講黎都哂氣
幾種唔同風格既建築邊有得咁比,一樣有崇中國文化既鬼佬覺得傳統中式建築好豪華好靚,不過幅車頭相好柒同保育得差係真既

成個星型果個花園係咩地方
原本都叫有氣勢,不過加埋毛撚個龜頭同殘體即係柒到喊

agree , 加幅相係度真係唔知做乜鳩

如果係加孫中山 or 蔣介石張相

然後旁邊兩句變做:「中華民國萬歲, 三民主義萬歲」, 點睇??

唔識欣賞

成個唐長安城真係J死人
依家只可以去奈良感受小小

大中華膠又黎
風格唔同好難比
歐洲果啲 係豪華同浪漫type
中國type就古老味重

史前時代式建築梗係古老啦
唔算,講美感,中西宮殿各有特色,
不能話肉酸。
風格唔同好難比
歐洲果啲 係豪華同浪漫type
中國type就古老味重

史前時代式建築梗係古老啦

拎古典時代嘅羅馬建築都屌打強國木頭屋啦
前面講過嘅尼祿金殿 圖密善皇宮 哈德良別墅
紫禁城有邊樣見到車尾燈?
幾種唔同風格既建築邊有得咁比,一樣有崇中國文化既鬼佬覺得傳統中式建築好豪華好靚,不過幅車頭相好柒都保育得差係真既

真係唔明有咩好比
就算同係木頭屋嘅日本 配色都順眼好好啦
就算同係木頭屋嘅日本 配色都順眼好多啦
果個位d 風水應該計過度過

加埋殘體真係柒上加柒

同毛魔個死人頭

我以為天安門黎。 紫禁城都加左毛魔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞