紫禁城算唔算最肉酸既宮殿?

238 回覆
76 Like 80 Dislike
黃琉璃瓦真係好俗氣,斗拱就縮到細細粒無啲氣派,出檐又淺,彩繪又多又亂,藍藍綠綠都唔夾既,成日話太和殿好大,咪又係唔夠東大寺大 啲建築又密質質,睇見都覺得迫

有無咩宮殿可以樣衰得過故宮

講豪華講優雅又唔及歐洲,凡爾賽宮都贏佢成條街

支那最鍾意講咩自然祥和又唔及日本

講話係傳統建築又係唔夠奈良傳統

講精緻講雕花羅浮宮凡爾賽宮真係講都廢事

有冇人show倒一坐柒得過故宮既皇宮
被人破壞咗咁多次,還原到已經算係咁啦

加埋殘體真係柒上加柒
原本都叫有氣勢,不過加埋毛撚個龜頭同殘體即係柒到喊
原本都叫有氣勢,不過加埋毛撚個龜頭同殘體即刻柒到喊
我覺得幾有氣派喎,不過唔夠外國個啲豪華係真

agree , 加幅相係度真係唔知做乜鳩

好想一把火連埋條C燒鳩左作
日本真係好正

加埋殘體真係柒上加柒

同毛魔個死人頭
我覺得幾有氣派喎,不過唔夠外國個啲豪華係真

講氣派輸西安大明宮十條街 呢家既大明宮淨係個基壇都贏左
er.…其實紫禁城係指成個皇宮,唔係其中一個殿

講宮殿通常都包晒成個建築群啦

好想一把火連埋條C燒鳩左作

條撚樣真係 望到都肉尻酸
古中國建築同原始時代建築一樣低技術
茅屋結構
宮殿建築或宗教建築體現了時代的文化藝術科學技術最高成就
野蠻人,原始人的房子和博大精深中國建築藝術的代表--太和殿相比,遠看的話,太和殿和那些草屋其實形狀都是一樣的,因為主體結構差不多,大屋頂,樑柱結構,區別只是屋頂茅草換成了瓦片,做的比較精緻了,多了一些華麗的裝飾彩繪。

也就是說,中國博大精深的中式建築,從核心技術上講,一直停留在剛剛開化的野蠻人這個階段。

如果係加孫中山 or 蔣介石張相

然後旁邊兩句變做:「中華民國萬歲, 三民主義萬歲」, 點睇??

如果係加孫中山 or 蔣介石張相

然後旁邊兩句變做:「中華民國萬歲, 三民主義萬歲」, 點睇??

睇你點睇喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞