紫禁城算唔算最肉酸既宮殿?

238 回覆
76 Like 80 Dislike
有樣野我唔明
北京個紫禁城, 真係得個殼,
裡面六萬件既珍品都去左台北個故宮博物館,
北京o個個, 基本上係冇野拎得走借得走
咁林鄭講既900位故宮珍品係咩?
乾清宮張龍椅? 定係正大光明既牌匾呀

我都想知
無論古羅馬尼祿金殿 圖密善皇宮 定係哈德良別墅
或者年代近少少嘅凡爾賽宮 美泉宮 新天鵝堡
全部紫禁城車尾燈都見唔到啦 又柒又核突
一直都覺得木建築垃圾 尤其係中國風嗰隻 日本都好啲
根本日本建築先最有東方色彩
用瓦用得出神入息,d色莊重華麗具氣勢,又不會過於浮誇
一個字講晒:精

木建築斗拱夠勁,屋頂合比例都可以好靚
咪on9
我就覺得現存宮殿入面 紫禁城真係最靚 最氣派

做乜近排咁多反古中國post 好有文革feel

我都覺 尤其乾清宮真係好靚

石建築先夠氣派夠宏偉 例如歐洲嘅教堂極到門口好矮好細 一行入去見到內部空間咁廣大 咁高達 即刻感覺到自己幾渺小 加上木建築要大量承重柱 垃圾

石建築先夠氣派夠宏偉 例如歐洲嘅教堂極到門口好矮好細 一行入去見到內部空間咁高咁廣 即刻感覺到自己幾渺小 加上木建築要大量承重柱 垃圾
美醜依啲各花入各眼啦
以你貼啲相睇,平心而論,日本宮殿靚啲係成個package 睇嘅
周圍環境,空地,天空加植物都貫徹日本簡潔嘅美學
歐洲啲宮殿就華麗,咩巴洛克風格
天安門嘅張相,飛左碌中國國旗、國徽、毛魔像同標語,再加埋無霧霾嘅天空,都有得比嘅

Agger
其實紫禁城d角樓好靚

全部都係變性人自己一個開既

呢個唔係我開
無論古羅馬尼祿金殿 圖密善皇宮 定係哈德良別墅
或者年代近少少嘅凡爾賽宮 美泉宮 新天鵝堡
全部紫禁城車尾燈都見唔到啦 又柒又核突

不服來辯

宣政殿靚啲
紫禁城外牆翻新柒到....D 油好似一PAT 油上去就算咁

去除埋個門牌上嘅滿文就仲靚
話紫禁城最靚個d其實有無去過歐洲?

去過 咁又點 係咪威d架 佢地靚就係靚 但完全比唔上故宮氣勢 而且故宮都靚 兩種feel

去過 咁又點 係咪威d架 佢地靚就係靚 但完全比唔上故宮氣勢 而且故宮都靚 兩種feel

氣勢
本身係ok 佢有好多層城牆包住 但毛澤東拆哂
真心唔覺得會差過其他地方
係土共個徽 毛魔同殘體字搞到咁7晒
不如你地比d例子,故宮除左靚過泡菜,重會靚過咩宮殿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞