紫禁城算唔算最肉酸既宮殿?

238 回覆
76 Like 80 Dislike
一個字醜
你入過去就知入面有陣霉味
其實算係咁 整體睇有風格
只係張車頭相影響晒
東大寺

咁你又勉強左啲 除左啲柱似之外根本係2樣野
原本都叫有氣勢,不過加埋毛撚個龜頭同殘體即係柒到喊

agree , 加幅相係度真係唔知做乜鳩

如果係加孫中山 or 蔣介石張相

然後旁邊兩句變做:「中華民國萬歲, 三民主義萬歲」, 點睇??

一樣咁柒,原本個種簡單型好多,大大個宮門然後得個名牌係上面先型

咁你又勉強左啲 除左啲柱似之外根本係2樣野

基本結構一樣,中國建築技術停留左係史前時代,所有進步都係外國引入

奈良東大寺
世界現存最大木造建築

然後旁邊兩句變做:「中華民國萬歲, 三民主義萬歲」, 點睇??

一樣咁柒,原本個種簡單型好多,大大個宮門然後得個名牌係上面先型

加幅相上去做乜

同北韓一樣

俄羅斯都冇加普京個樣上克里冇撚宮

當撚左毛魔聖人咁撚樣

加幅相上去做乜

同北韓一樣

俄羅斯都冇加普京個樣上克里冇撚宮

當撚左毛魔聖人咁撚樣

講開克里姆林宮,出面紅場閱兵都霸氣過天安門好多
小朋友,知唔知紫禁城有幾大,仲要坐擁黃金地段,地皮值幾錢?
紫禁城建築群
應該係包埋而家嘅北海公園同中南海喎
其實每個地方都有歷史文化
發展各有淵源
無需要亦都好難比較

反而要將紫禁城複製嚟香港就真係堅柒
冇人講到咁差
冇人講到咁差

如果用青琉璃瓦,斗拱大返少少會好啲既
又一樣反中反上腦

Hater gonna hate嘅道理

竟然拎日本仔啲神社嚟用故宮比

問過啲鬼佬都覺得故宮grand d
原本都叫有氣勢,不過加埋毛撚個龜頭同殘體即係柒到喊

暗示中共領導人=皇帝
又一樣反中反上腦

唔係日本神社囉
第一張係京都御所既紫宸殿
另一張係奈良平城京大極殿
兩個都係宮殿建築唔係神社
又一樣反中反上腦

事實wor
樓主用紫禁城黎同其他地方建築文化比較好搞笑,根本各有千秋。

外國既月亮特別圓
樓主用紫禁城黎同其他地方建築文化比較好搞笑,根本各有千秋。

外國既月亮特別圓

用返南北朝隋唐宋都好睇過明清建築
麥當勞叔叔既配色 我真係唔識欣賞
中國歷史各朝本身建築學嚟計落後歐洲成幾百鳩年
用料又鳩數學幾何又鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞