紫禁城算唔算最肉酸既宮殿?

238 回覆
76 Like 80 Dislike
美醜依啲各花入各眼啦
以你貼啲相睇,平心而論,日本宮殿靚啲係成個package 睇嘅
周圍環境,空地,天空加植物都貫徹日本簡潔嘅美學
歐洲啲宮殿就華麗,咩巴洛克風格
天安門嘅張相,飛左碌中國國旗、國徽、毛魔像同標語,再加埋無霧霾嘅天空,都有得比嘅
差唔多嘅建築
起喺唔同地方都差好遠

同樣係紫禁城
武當山頂嗰個就型過北京嗰個好多
以前係咪都係橙色屋頂加紅色牆?
會唔會係啲顏色搞到柒晒
我諗好多人都知清朝既手工藝係當時處於世界尖端既水平,一個擁有咁高超手藝既民族,審美觀唔會太差。

故宮既設計好大程度上反映出中國風水文化同神話故事,一柱一樑都有得解釋。
其實紫禁城勁係勁在佢個去水系統
上年北京水浸, 浸左幾星期
唯獨紫禁城冇浸到
其實紫禁城勁係勁在佢個去水系統
上年北京水浸, 浸左幾星期
唯獨紫禁城冇浸到

北京昨日的暴雨,全市水浸,不但很多汽車受浸死火,鐵路、航空交通大受影響。可位於京城中央的故宮卻沒有水浸,讓不少網民大讚。

北京周二凌起一場歷時55小時的暴雨,令市內多處嚴重水浸。有600多年歷史的故宮,卻是難得例外,成為內地輿讑話題。

不少照片見到故宮三大殿台的台基旁邊,千計的石龍頭「吐水」至下面的内金水河;報道引述專家指,故宮内金水河,連同外金水河及護城河,整個排水系統均能有效排走大量雨水。

中央電視台的報道讚嘆古人的設計精密,但另一邊廂不少網民,卻批評現今北京的排水基建,不及古時。

有網民稱:「現在的人科技這麼發達,還不如老祖宗那會的技術!」「只有老祖宗留下的東西可驕傲!」可是,更多網民卻批評是現代的人擁有技術,但「缺良心和責任心」,「豆腐渣太嚴重」,所以一場雨全市都變澤國。

面積係咪最大?行過一次唔想再行
以前係咪都係橙色屋頂加紅色牆?
會唔會係啲顏色搞到柒晒

好似元明清宮殿建築就興咁配
宋以前用青色配朱白補間,個人覺得好睇啲

去過一次 但係嗰嗰殿都唔比入

你要行下凡爾賽宮
想再大啲可以行西安個大明宮國家遺址公園
大陸算吧啦
所有野係蝗手上都變垃圾
淨喺見到毛魔個頭以經唔開胃,加埋萬歲幾個殘體字真喺佢老母臭閪。。。。去毛去殘後有啲睇頭

有樣野我唔明
北京個紫禁城, 真係得個殼,
裡面六萬件既珍品都去左台北個故宮博物館,
北京o個個, 基本上係冇野拎得走借得走
咁林鄭講既900位故宮珍品係咩?
乾清宮張龍椅? 定係正大光明既牌匾呀
我覺得幾有氣派喎,不過唔夠外國個啲豪華係真

講氣派輸西安大明宮十條街 呢家既大明宮淨係個基壇都贏左

去過大明宮,企響個基壇真係一望無際,落返去城牆十幾米高咁,守衛深嚴,可惜燒鬼晒
有樣野我唔明
北京個紫禁城, 真係得個殼,
裡面六萬件既珍品都去左台北個故宮博物館,
北京o個個, 基本上係冇野拎得走借得走
咁林鄭講既900位故宮珍品係咩?
乾清宮張龍椅? 定係正大光明既牌匾呀

心照啦

到時求其拎過夜壺,話乾隆用過都冇人知
我就覺得現存宮殿入面 紫禁城真係最靚 最氣派

做乜近排咁多反古中國post 好有文革feel
我諗好多人都知清朝既手工藝係當時處於世界尖端既水平,一個擁有咁高超手藝既民族,審美觀唔會太差。

故宮既設計好大程度上反映出中國風水文化同神話故事,一柱一樑都有得解釋。

其他唔知 但清朝髮型同啲衫肯定係最柒
我覺得幾有氣派喎,不過唔夠外國個啲豪華係真

講氣派輸西安大明宮十條街 呢家既大明宮淨係個基壇都贏左

去過大明宮,企響個基壇真係一望無際,落返去城牆十幾米高咁,守衛深嚴,可惜燒鬼晒

我就覺得現存宮殿入面 紫禁城真係最靚 最氣派

做乜近排咁多反古中國post 好有文革feel

紫禁城係近代中國喇
我覺得係配色問題 其實唔太差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞