係咁的,我出租陪葬服務,專職陪伴客人死亡【續・結局拾遺】

858 回覆
583 Like 13 Dislike
血一滴滴從我的手流到地上。

「對不起呀阿文⋯⋯這次你猜錯,我真的不能理解你。」

「什麼⋯⋯你何時⋯⋯」他詫異的問:「你⋯⋯」

「我們不是上帝,不能替誰判決他的人生比否有價值,也不能因為有問題出現,反而解決被害者就美其名作解脫。」

「你⋯⋯」他想抽回刀,卻是被我硬生生的壓下。

「即使蝴蝶色盲,它仍是快樂的活呀。何況你只是美化復仇。」

車禍意外撞死他女朋友的,正是一個弱能人士。

「啊!!!」

「對不起。」我把他壓在地上。

警察在接到報案後,不出一會就來到把他押走。

「你永遠是我的朋友呀。」我說。

他沒有回話,也沒有回頭,就直接上了警車。

我相信他只是一時走不出陰影,終有一日會改變的。

警車的聲音逐漸離遠。

「你受傷了,手套也破了。」董喬伊擔心道。

「對呀,放心,皮外傷也不太嚴重。」我脫下手套說。

她拿出紙巾包着我的傷口。

「你怎會剛好過來?」

「因為⋯⋯我終於知道自己的使命是什麼。」

「使命⋯⋯那是什麼?」她失笑的問。

「就是來救妳。」

「你怎麼忽然變得奇怪?」她笑說。

「不是忽然,是已經花了一段長時間,我才明白。」

我攤開手問:「借妳那本『崔六雲的求生筆記簿』來。」

她疑惑的交出,我也拿出自己的求死筆記。

上面寫着無數的死法:白血病、高處墮下、中毒、缺氧、中風⋯⋯

我再加上一項:董喬伊。

「喂!你在胡亂寫什麼呀?」

我沒有說話,再在她的求生筆記上修改一下,然後還給她。

「你到底在寫什麼呀?」
她打開一看:

「釣蝦 OK
跑山 OK
踩單車 可以
潛水 OK
滑翔傘 OK
看粵語殘片 OK
去迪士尼樂園 OK
健身 OK
扮乞丐 OK
彈結他 可以
唱K OK
釣魚 OK
陶瓷 OK

董喬伊 最喜歡

「只要有妳在,上面的一切我都會覺得OK。」

我脫下另一隻手的手套。

她問:「你⋯⋯不戴也沒關係嗎?」

「嗯,沒關係了⋯⋯」我拖着她的手說:「因為我已經找到我最後一位客人了。」

她緊閉雙唇想掩飾自己的笑容:「咳⋯⋯誰說你可以拖我的?」

「上一世的妳呀,說無論何時,都何時拖妳的手。」

「我不記得了。」她雙眼一溜,頑皮的說。

「沒關係,妳有一輩子的時間去記呀。」我上前緊緊擁着她,臉慢慢的貼近她。

「我的最後一位客人,謝謝妳。」

執子之手,與子偕老。
執子之手,與子偕死。

君 がいるから 生い きていけるから!
因為有你,我才有活下去的動力

だからいつも そばにいてよ 『 愛 しい 君 へ』 最後 の 一秒まで
所以無論如何,請陪在我身邊,『給親愛的妳』,直到最後一秒

明日、 今日より 笑顔になれる 君がいるだけで そう 思えるから
何十年 何百年 何千年 時を 超 えよう 君を 愛してる

https://www.youtube.com/watch?v=n4NIxgwkuoc

《是咁的,我出租陪葬服務,專職陪伴客人死亡-全文完》

後記(好長可以唔睇)

又完成一個故事

我只能講,我好憎寫故事,因為真係好攰。

同時,我又好鍾意寫故事,因為會有好滿足嘅感覺。

身體其實仍然唔太好,但想寫返文,係因為有人講:「一個鍾意諗嘢嘅人,係無辦法停止創作。」

唯有透過創作,不停同人分享自己嘅諗法。

呢個故事,同上一部郵差一樣,都係分享我對死亡嘅一啲思考同諗法。

原因,因為呢段時間,呢樣嘢同我係最接近,所以逼住去諗,究竟死亡有咩意義,人點解要死,死咗咁又點⋯⋯人生有咩意義呢?

另一個核心係,陪伴將死之人。

其實對就嚟死嘅病人,有四句說話係最令佢哋無遺憾咁走。

分別係:

我愛你

我原諒你

對唔住

多謝

故事都係圍繞四句說話去創作,而呢四句正正都係非常重要,但我哋喺生活上最少講嘅說話。

點解,要等到就嚟失去先識開口講呢?

回到第一條問題,人生有咩意義呢?

正如主角不斷去問,如果終有一日要死,咁人生有咩意義呢?

我都無一個答案,但大概好似海德格講:「向死存有」

因為人意識到自己終將一死時,就會深刻反思自己生命的意義。因為死亡,先了解生存。

故事係以厭世作主調,大概吸引咗一啲抱有同樣思想嘅人入嚟。

或許睇完故事,我哋都仍然唔知道有咩嘢值得而活,但羅素嘅〈我為何而活〉一文我覺得幾有意思,或者比到啲方向:

『對愛情的渴望,對知識的追求,對人類苦難不可遏製的同情,是支配我一生的單純而強烈的三種感情。

這些感情如陣陣颶風,吹拂在我動蕩不定的生涯中,有時甚至吹過深沉痛苦的海洋,直抵絕望的邊緣。

我所以追求愛情有三方面的原因。

首先,愛情有時給我帶來狂喜,這種狂喜竟如此有力,以致使我常常會為了體驗幾小時的愛的喜悅,而寧願犧牲生命中其他的一切。

其次,愛情可以擺脫孤寂——身曆那種可怕孤寂的人的戰栗意識有時會由世界的邊緣,觀察到冷酷無生命的無底深淵。

最後,在愛的結合中,我看到了古今聖賢以及詩人們所夢想的天堂的縮影,這正是我所追尋的人生境界。

雖然它對一般的人類生活也許太美好,但這正是我透過愛情所得到的最終發現。

我曾以同樣的感情追求知識,我渴望去了解人類的心靈,也渴望知道星星為什麽會發光,同時我還想理解畢達哥拉斯的力量。

愛情與知識的可及領域,總是引領我到天堂的境界,可對人類苦難的同情卻經常把我帶回現實世界。

那些痛苦的呼喚經常在我內心深處激起回響,饑餓中的孩子,被壓迫被折磨著,給子女造成重擔的孤苦無依的老人,以及全球無情的孤獨、貧窮和痛苦的存在,是對人類生活理想的無視和諷刺。

我常常希望能盡自己的微薄之力去減輕這不必要的痛苦,但我發現我完全失敗了,因此我自己也感到很痛苦。

這就是我的一生,我發現人是值得活的。如果有誰再給我一次生活的機會,我將欣然接受這難得的賜予。』

或許生命就是這樣啦,後記真的很長⋯⋯抱歉。

但謝謝你們陪伴不完美的我一起完成這個不完美的故事,我也覺得人是值得活的,雖然寫故事很痛苦,但再給我一次的機會,我還是會欣然動筆去寫,謝謝你們。
謝謝你完成了一個好的故事
記得有個巴打留言話世界觀細 但係其實咁仲好 作者唔係成日有時間執個故 如果夾硬寫大個世界只會唔夠張力同完唔到落去 忌廉巴呢個故比起郵差 鋪排真係好左
關於抄名

1.無上過熱門
2.唔夠500正評

不過,多謝你哋啦,知好多人都用心推(因為真係好想睇我死)

咁我唔死你哋一定唔Gur啦,我知嘅

所以我都係會抄晒所有人嘅名嘅,會Post喺我IG Story嘅

就係咁啦,有機會再見啦

大家都會扮睇唔到嘅連結:

https://www.facebook.com/coooooolicecream/

https://www.instagram.com/west_wingm/
多謝
抄埋我啦 每日都支持
抄埋我啦 好中意你寫嘅故
忠實fans
Love you 忌廉!!
希望你簽埋我
故事唔同角色都有臨死前嘅一刻,我愛你、我原諒你、對唔住、多謝,我覺得哩篇文最好嘅地方係用六雲哩位覺得人生無意義嘅旁觀者,經過哩啲故事再加埋董喬伊哩個催化劑,六雲最終接受咗愛、覺得有意義。希望睇過哩篇文嘅人對人生唔好咁消極,因為,我地其實就係六雲,一定有人愛,唔好否定自己,好多謝巴打完成咗篇咁好嘅故,小弟真係受教了
我覺得人生來就係要尋找自己既意義
要搵到自己人生既本質
人生來已經存在 都唔係由自己控制
可以控制到既係
在自己死之前 自己要做d咩
自己想成為咩人
所以無論係咩人
都應該要以搵到自己人生既意義做目的
無論係愛情 事業 家庭
咁樣死亡既時候先唔會有遺憾
多謝gay廉畀個happy ending我哋
呢啲小故事大道理其實睇得好舒服 既唔會太離地又唔會顯得太沉重
儘管未必個個都會明白或者認同故事帶出嘅意思 但至少我覺得總會有讀者理解gay廉想表達對呢個世界嘅睇法
作為一個由高登做cdrom開始睇文嘅小薯都好希望gay廉可以keep住呢團想同人分享自己諗法嘅火去創作更多故事畀我哋睇
多謝你又一次陪伴我渡過難行日子 或者係因為自己一直都好渴望死亡 好討厭行屍走肉嘅生存 想真真正正活一次 好想成功主角 至少佢有勇氣死 亦好羨慕佢有一個人明白佢 願意為佢付出
我愛你 我原諒你 對唔住 多謝你 呢四句說話我好深刻 最愛嘅人離開不可逆轉 但令生者過得安好先係死者最大嘅遺願 愛得及時聽落係老生常談 但其實一啲都唔易做 愛其實好簡單 但點解我地要將佢複雜化?
辛苦你喇gay廉 好好休息 想抖就盡情抖啦 想寫先再開新post 你要活得好好呀 知無?
終於大結局,睇到自己都會反思自己生存既意義,喺為咗咩
多謝你寫出呢個故,寫得好好
同埋首日迚歌好好聽,我好耐無聽日文歌,因為你 成首聽曬
多謝gay廉為我無意義嘅人生帶嚟咗啲共嗚
辛苦你啦 真係好好睇
休息下啦
btw 幾驚要等你成晚 訓得!
無紙言?
終於完故我會兌現承諾去買郵差架啦
好睇 仲差幾個就五百了
點會無上過熱門, 我係熱門個list見到呢個post架喎..
多謝巴打好故
希望好快又有故睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞