冷氣機唔鬼凍

440 回覆
10 Like 4 Dislike
唔凍排除雪種問題就可以逐樣睇
1. 壞sensor
2. coil/ 豬籠污糟
3. outdoor 通風唔得散唔切high cut
裝到窗口機 做乜要走去裝分體
outdoor 或者個盒上面都有寫made in 邊到
indoor 無留意有無
真係唔撚知 屋企人屎忽痕話分體凍啲wo
on撚9 個陣夏天個幾兩個禮拜無冷氣
想靜d同靚d既 咪裝分體機
最簡單咪睇散熱會寫左馬拉/泰國/中國出產地,質素黎講泰仔>中國>馬拉,全行都知馬拉係閪機,冇人會想整
簡單咪睇你部掛牆機側邊/下面會有FTXS35EVMA8呢類標籤,代表變頻/定頻/匹數/產地,記得有隻英文係代表垃圾馬拉機,至於係邊隻就唔記得

同埋唔好搵大金原廠整,你會後悔

利申:係大金做過幾個月
以前大金真喺好撚耐用
而家變撚哂啲菲律賓馬來西亞真喺狗也不屌
三菱重工都可以,普通三菱垃圾
日立420自己屋企裝咗部3/4中撚咗伏,垃撚圾
反而rasonic 幾抵用,機相對地無咁貴,排coil 又大,btu 又喺最足
以前既三菱重工梗係好野
日立420有 3/4咩?唔係一匹起跳咩?
用rasonic不如用格力 d件一樣既
會唔會係個compressor有問題。

呢個位?
個盒老早掉左...
內裡真係唔識睇,睇室內機唔見有寫
室外機包到實,好難睇到

唔會咗咁岩係我呢部掛,唔好呀

收到巴打...唔好原廠整...
但未過保養...應該係咪都最後搵返佢

收到...試下今晚第3點先,俾散熱佢好點
1.個點係咪要師傅上黎先知
2.係咪要清潔塵網?我就清咗一次
馬拉機係垃圾,不過就算係泰仔只要裝嗰個手勢唔好都會出問題,仲有位置,有唔同既因素,呢啲要實際有人上門睇先知,不過唔夠凍黎黎去去都係嗰啲

未過保可以搵大金搞,換野唔洗錢,不過而家旺季你唔洗諗佢仔細睇,可能5分鐘就走人,其實淡季都係5分鐘就鬆人,睇你撞到邊個師傅
真心未試過開18

利申:房150呎
我試過幾次搵人洗,後來發覺都洗得好求其,遇人不淑,洗下個fin除塵,同個罩,收500一部,用幾個月又好烏糟,原來班「師傅」無洗blower wheel 同 condensation drain,我自已打開一睇,全部好多霉同塵,又積水,好恐怖

今年試下自已洗,睇youtube既教學,呢個星期洗,祝我好運
用緊420 2匹
廳得三百呎 較最低16度製冷mode
整個廳完全感覺唔到凍 正常應該會覺得凍搵衫著
似涼風多 係咩問題?
見唔見到右邊個兩粒制 其中一粒就係
窿黎
唔係凸起既制
要搵野督入去?
三百呎用2匹 唔係會覺得夠打得曬成個廳呀?
大前題你咩情況下開機試先
仲有 有無申隻手去出風位 睇下d風凍唔凍
用左幾多年?
係咪420機?

Discuss果邊話大金分體好ok
但420分體就好pk, 夏天唔夠涷
係420,Ftwn35jv1
420梗係用日立

利申:做冷氣 裝過好多部日立420 無乜手尾跟

日立 定 樂聲好呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞