冷氣機唔鬼凍

440 回覆
10 Like 4 Dislike
部機會凍幾耐先變熱 變完熱幾耐先會變番凍定唔會變?
水壓夠 基本上都清到 有d發霉污跡就可能難搞d
但非完美主義者可以無視呢d
家用?
官方答法就梗係最好一年一次

其實部機有幾污糟 你拆左塊塵網後就可以自己睇到
岩岩督完 , 較16度 大風 , 由出熱風變吹普通涼風 , 但肯定唔係冷氣黎 , 因為我另一部真係出緊冷氣
有無五分鐘?
正常督完應該自動行機唔洗教任何野咖wo
但佢自動行機係強制行幾多度先?
傳統式係咁:
Set 25度 一路製冷製到thermostat (sensor) sense 到收返黎既風低過25度就停機 再升返高過25度or 少少再製冷

呢個cycle 幾耐視乎你間屋有冇漏氣 雪種等一藍子因子 正常其實5-10分鐘不等先好
變頻式另計

我唔知你知唔知係咁運作同埋係咪變頻
Btw 想買冷氣記得買變頻 長遠電費一定慳返
最凍
窗口機就真係....換鬼左佢啦
怕熱的人唔好買變頻
好過傳統式 一係熱到仆街 一係凍到仆街
各有好處啦 好似我呢d長期16度的人 傳統好d既
咁又無認真度過
十五分鐘制冷 十五分鐘出風 咁上下掛

當我熱到扒街時 應該打破左個循環 只出風 不制冷
熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱

ps 今晚好正常
整黎都蹝氣
開16度都係咁?
試下全晚都high cool教到最凍 睇下有無事
試下拆個面罩,睇下個出風口,會唔會好烏糟

雖然有少少馬後炮,但樓主個問題多數high cut
你張相個散熱放個位喲熱風走唔到就會好易high cut,(張相得唔太清楚)

另外見到有巴打問幾耐洗一次冷氣
基本上,一年一次最好,如果你屋企唔近車路唔大塵,可以2年一次都得,但我知有人從來唔洗都未有事
但如果污糟得勁,洗完你會feel到有好大分別
另外見有巴打話自己洗,基本上唔建議,第一你無工具好難洗到喲污積,
第二你未必識拆同裝番好
正常洗機會落藥水洗,但出面收得平果喲好多都好求其

利申:做緊冷氣佬
影下散熱嚟睇
正常先唔落藥水
你過唔過到自己個關先
扭制黎 1~10格
low fan, high fan, low cool, high cool
點都好,多謝巴打詳細解釋先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞