冷氣機唔鬼凍

440 回覆
10 Like 4 Dislike
你唔係覺得開25度會夠凍呀?
之前就係開22度...今日師傅叫試機,開到最低18度,試咗四個鐘都有冷氣出

可能係散熱唔好
多謝巴打
係420,Ftwn35jv1
頭一排set22度...正常有冷氣又夠凍
琴晚set左去最低18度都係無..
最尾熱住訓
如果教到最低 一直keep到都出凍風 就唔會係機問題了 可能係你set錯野 或裝得唔好 好多其他因素都會影響到冷氣唔凍
壞sensor
教到最低 最大風都係唔凍?
420梗係用日立

利申:做冷氣 裝過好多部日立420 無乜手尾跟
琴晚就係最大風,最低18度,好大風但無冷氣,室外機又唔熱又唔嘈。

今日就相反,凍到仆街 散熱機熱、嘈到仆街

師傅就得出結論話散熱唔好,所以停左

個陣冷氣師傅介紹,因為我個室外機位細,
話大金既室外機最細,係揀呢部先得

Btw請教巴打,如果想換冷氣機,室外、內機要換,但d喉要唔要換?因為裝修個陣,d電線同去水條喉就藏咗
試下加部Dyson一齊用
新買既時候,25都好夠凍架喇

遲幾日跟youtube既片,洗洗架機,好撚
新裝機就想換機?
如果係新裝 而且係用同一種雪種 正常問題不大的

不過如果係裝機問題導致制冷唔好 應該可以叫番裝機個班人搞 不如你影一影你室外內機位置 睇下幫唔幫到你
唔係,問定先

裝機師傅同裝修師傅都教咗方法,今晚就試下
我岩岩入伙時都試過25度,就唔太得
22度就夠凍
今晚開18度再試
會唔會係個sensor有問題
唔識個班人就收聲咪扮有料
我無追 唔知係咪變頻 係嘅話就室內温度夠 cut咗個壓縮機 。測試方法係較18度 試下涼唔涼 係咪長行到
如果唔似嘅話 就有機會係sen個到有問題 可叫人轉 你無得搞的。
夠凍就好小係雪種問題
屋企部三菱分體用左6~7年
近2年開始夏天開唔覺凍
最近屋企人諗住換部匹半
有無邊個型號推介
換機唔平 有無洗過機先
未洗過可以先洗一洗試試
洗完覺得夠凍 又可以頂番三五年
今朝較18度,就凍足4粒鐘....今晚再試...
我冷氣同裝修師傅就話,有機係室外機散熱唔好,所以佢停左,防止話熱,今晚再試

謝謝巴打
意思係遙控壞左...?
如果因為咁既原因令到部機唔凍 叫裝機個班 裝過另一個位吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞