冷氣機唔鬼凍

440 回覆
10 Like 4 Dislike
賣貨咪最知d用家意見
機好唔好就真係做維修個邊d人最清楚

愈舊愈簡單既機反而愈好
已經教到最大風?
已較到 17度 同最大風
係咪好污糟?
睇個鐵片位就無乜
下面出風位要睇 要成個面罩拆
你試下熄左部機 係個出風口到用電筒照下入面 睇下係咪好大塵
好唔該巴打 研究下先
如果曲咗,好似有d刷可以掃直返d頁
冷氣又收皮
關咗佢,12點再開黎睇....

叫咗人上黎檢查...唉
係咪420機?

Discuss果邊話大金分體好ok
但420分體就好pk, 夏天唔夠涷
係420,Ftwn35jv1
420梗係用日立

利申:做冷氣 裝過好多部日立420 無乜手尾跟

日立 定 樂聲好呀
窗口機定分體機先

最原始分體淨冷,
唔洗變頻

咁多位清有無推介
巴打...如果係high-cut
要點先整到有得返...長開住冷氣等佢變返正常?
定關咗佢,等一陣再開

今晚我又黎...
我關咗,等左一粒鐘再開返又正常
但如果我散熱環境唔好,唔係應該會不斷cut..?
請教巴打
個個溫度係指咩?
大金邊到會睇到fault code?
因為我部唔見有...
大金分體真係唔好再買, 買Panasonic 同hitachi好過
簡單d講 你依加個情況係
你當煲水咁 唔係一時三刻就煲起
你煲到滾晒出晒煙 佢咪停機
你停左佢 等d水凍番 之後又可以再煲過
每款機都有佢既方法睇乜問題的
佢係講緊出口入面既扇葉

而你講既係coil 到個d鋁片
果個溫度其實係回風果度設定sensor 咩溫度時開機cut機
實際上部機嘅出風係低好多度 黎打凍個空間
要用遙控撳faultcode
自從樂聲唔賣parts 出街
有起事上黎你慢慢等佢上門檢查維修啦吓
你部機high cut係無得搞(機械上)因為high cut係防止過熱,保護部機。
如果想搞,一係係散熱加風喉(想平既用保溫膠板都得)等喲熱風出到去外面,唔會困住又吸番喲熱風
第二個方法,拆外面百葉,好多公屋都係咁做,不過你張相睇唔清要睇番現場先決定到點做
其實唔明點解highcut
因為下午開咪仲熱..但又唔會無冷氣
琴晚一開始都係無冷氣,關咗一陣,再開返,就成晚都有,但同樣環境下都無highcut ,如果因為環境,應該又會無咗

所以都係唔明,等師傅上黎睇

我反而懷疑會唔會係壞咗室內(sensor?)機或者室外機壞咗...時得時唔得
屋企冷氣 今年開成日好嘈 係咪要搵人黎睇睇
通常大概幾錢左右?
應該要點睇
請問應該要點禁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞