冷氣機唔鬼凍

440 回覆
10 Like 4 Dislike
窗口機壞得就成部換啦 整條撚咩
分體好多時都係散熱出事
最基本搵人上黎鉗下amp cat下磅
巴打 唔好意思 煩到你

我只係見嘈 但又凍 想了解下咩通常咩原因
多謝巴打 解答

琴日安另一間房個時 佢見到我好嘈個部冷氣話 出面D腳霉哂喇 無得救

係咪因為隻腳霉左 直接摩打同窗台震動 所以噤大聲? 比較有求知慾
拆左佢啦
裝機佬唔睇manual亂裝 散熱本身要有足夠clearance俾部機本身
如果唔係你擺部室外係床下底都得啦

點解時得時唔得要睇你室外環境係點 呢幾日夜晚涼返少少都有影響
同睇你果陣較既set point係幾多
用緊日立420 RASDX13HDK, 開到盡16度唔夠凍, 度過出風位溫度, 房部日立窗口機都凍過佢
我都覺得係
換左佢算
部冷氣用左5年, 垃圾豐澤牌黎
有陣時好嘈, 出風位污糟, 可以點洗?
定成部換,
有無窗口機或者分體機介紹? 房用 3/4 - 1匹
要有搖控
你部420裝廳?
係, 個廳二百尺左右
雪種吧?

我公司個冷氣都係咁,買左一個幾月,前面個部好撚凍,凍到佢係咁噴d 冷氣出黎,後面個部唔凍

師傅話前面個部要減雪種,後面個部要加。
窗口機 夠凍 但嘈 有機會車頭老化/避震膠失效
你得閒又夠力既話咪搬出少少部機 睇下係咪避震膠已經磨蝕曬囉
有2匹唔裝 裝匹半 為乜呢
好明顯俾人撚你 要放雪種真係得啖笑
出面outdoor unit 可能個車頭散熱扇唔識行
巴打 我個部就係噤 隻腳霉哂 只好換過部
乜都唔識 想問一個on9問題
落雨天裝冷氣 會唔會冇咁好
有雨水 同大熱天比 會唔會裝得冇咁好
雨天正常無人做裝機 約好都會改期
係連鎖電器店買左冷氣 約左下星期黎裝 天氣預告下星期全個星期落雨
窗口機就問題不大 分體機就應該唔會裝
我係驚落雨 啲雨水滲入啲零件/玻璃膠
利申:0冷氣機知識
好大雨就梗係裝唔到 毛毛雨應該都ok
惟有係咁...等裝修師傅諗下計仔,最尾個步或者都係拆百葉...但會落雨撇雨入黎..佢都頭痕緊點搞好

另外有少少問題,另外第二個屋企,
分體式冷氣較25度,行咗一段時間全屋都夠凍,佢會繼續出冷氣,但室外機會停,但過一陣屋唔夠凍時,室外機又行返,其實係咪代表正常
係啊屌你
run cut啊
謝巴打唔好屌咁大力
做乜要落雨天裝機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞