我發覺,好多人都唔識用「順豐」寄野………

387 回覆
75 Like 309 Dislike
用嚟托咩
份野有問題 濕鳩客服出工單叫你核實寄方資料都過引
就係靠入箱入袋時做檢查
新果張單真係超唔好用,
最好用都係藍色果張,位置又闊
寄野成日當狗咁撚
屌你老母咁撚有要求自己整撚定d template俾人填個名就算啦
其實最重要應該係收件人資料啫,寄件人亂填應該都無人理掛
過機 查到充工 你虛報
但我去寄個時已經入咗袋再封埋口
但我寄過幾百件都無事
去另一間熟d既寄 直情無問無check
冇事就好, 如果不幸有意外
唔知點賠
我見有個新通告,話23號開始順手寄/順手取全面轉用qr code, 咁即係15蚊優惠以後都用唔到手寫單
咪係 屌佢老母 唔撚知以為我買車買樓
可以有咩意外
唔會爆炸
頭先去寄野,講到明係寄15蚊個隻,咁我問佢拎個M size 袋啦,佢死都唔俾,話件貨唔入得袋,要入盒,收費係22蚊
岩岩先寄完手寫單15蚊 (熟客)
點會充工, 最多出去青衣總部拎返姐
佢上網睇有好多類別指明要入箱, 唔中先可以15蚊,
但舊人多數唔跟, 照幫你入15蚊, 但好多新人會渣正黎做, 甚至咩都叫你入箱, 即使唔中D類別, 你要呦贏佢話唔係果個類別 (當然要真係唔中先得)
BTW, 你寄乜野?
普通膠首飾一件
睇佢個 list, 基本上乜叉都要入盒
頭先去寄野,講到明係寄15蚊個隻,咁我問佢拎個M size 袋啦,佢死都唔俾,話件貨唔入得袋,要入盒,收費係22蚊
佢上網睇有好多類別指明要入箱, 唔中先可以15蚊,
但舊人多數唔跟, 照幫你入15蚊, 但好多新人會渣正黎做, 甚至咩都叫你入箱, 即使唔中D類別, 你要呦贏佢話唔係果個類別 (當然要真係唔中先得)
睇佢個 list, 基本上乜叉都要入盒

除左衫同紙
其實新單玩死班員工,
我而家QR單都會寫係面,
寫852XXX、H852XXXXX、或者SFD,同埋幫佢寫埋銀碼,
如果唔寫,班員工要逐張嘟先知張單幾錢同用咩服務,慢到七彩。
你寄咩先?
首飾係必定要入箱,佢當係貴價品
一係你試寫0價值或者寄方要求入袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞