我發覺,好多人都唔識用「順豐」寄野………

387 回覆
75 Like 309 Dislike
官塘新個間好就好在有分多件區, 少件區, 拎掛號, 同廢老交費區
不過公司最近搬左去九龍灣就真係同你講一樣
咁麻煩
點用呀
你不如講下一般寄咩同寄去邊 最有用
郵局寄去英國都會扣關收稅架
咁麻煩
點用呀
你不如講下一般寄咩同寄去邊 最有用

本地野,自取最有用

支那既,寄文件最好用
拿 黑貓真係極on9 港魂用家深受其害
揀時間黎就永遠唔跟 早上就晚上到
係屋企等收貨可以門鐘都冇響過話你屋企冇人 跟住送返去
最平預50左右
寄車有關可以點攪
有次車cam要換 間間都唔肯寄...最尾要過關寄
串都算,班撚屌嘅智商同支那完全無縫接軌

話說上次幫我老婆去順豐門市收件
個死肥婆話代領要出示收件人嘅身分證明文件
咁我咪叫我老婆影低whatsapp send俾我
跟住個肥閪話副本唔得 要正本!

我即刻屌到佢屎忽開花
懶9高尚咁屌佢老母啦
自己貨黎
call 上門, 係咪會pack 埋運走
唔好當順豐收派員係服務性
你對佢好 佢地自然會對返你好
有好多位可以幫到你
相反你西 人地咪西返你
乜都唔寄得
連登仔好得意,唔鐘意支那,就咪比錢支那人賺啦
之前遇到個順豐仔 大家互相幫忙下
你就下我 我幫下你 唔係老馮比得果小小錢當人狗咁使
人地咪幫返你好多
有人話有好多野唔寄得
佢地有得幫實幫你 除非你西啦 或者新人
有咩問題又可以問佢 又點走寄得快 點可以運得平 急要又送黎先 物料唔怕無
西客就臨夠鐘先比你 等你慢慢投訴都冇用
收貨正規同你黎做
你玩幫你既人等於玩緊自己
最on9係要你出示其他人嘅身分證正本
真係傳統支那公司
戇撚尻
咁撚柒大間公司連最基本嘅指引都冇
遲D寄件嘢之前駛唔駛幫個收派員含撚奶閪先肯送呀?

定係要好似支那咁各行各業都塞個紅封包俾你呀?
想問順便智能櫃寄件,收費如何?收件人可以邊度收件?可唔可以同一個櫃攞貨?
如果想寄去人地屋村大廈看更個位置 等收件人自己去看更到拎 有冇得咁做?
呢樣真, 個公司指引成日FAKE鳩D新人, 撞正新人頂更就ON99咁乜都唔得 要等個長工返黎先寄得/拎得
收費細格8蚊, 大格13蚊, 原櫃寄原櫃拎, 你擺入果個櫃唔會時空門出現係另一個櫃
不論大細公司都好,只要班管理層係支那人的話
基本上成間公司都冇咩制度可言
點解我要用大陸野?點解係港內既話我唔面對面攞過去比佢?點解港外既過我唔用郵局?
有, 佢派貨會打比你, 你叫個派貨仔丟比看更就得 (但看更要肯幫你簽收)
如果長工都跟足所謂既公司指引去乜L都唔得咁營運, 我估順豐起碼摺少一半生意 所以佢地都明白, 由得班長工唔跟指引, 照返舊時套模式去收件拎件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞