我發覺,好多人都唔識用「順豐」寄野………

387 回覆
75 Like 309 Dislike
係寄港澳台 支那先快
以外都慢
大部份都態度惡劣
東南亞都係順豐平,
新加坡、馬來西亞1kg包裹順豐128 1-2日到,最平既EMS都要160 2-3日
但係日本就可能EMS平好少,但如果係東京大阪,順豐係超快到
6. 包裝物料/紙箱洗唔洗另外俾錢買?同埋其實有無位比你即場包,見到好多間都好細,迫到hihi,又多人

邊段時間落去寄野最少人?
6. 你寄野,唔使自備包裝物料,佢有紙箱、泡泡紙、膠紙供應。不過要你即場包lor。因為驚你拎完佢d物料唔幫襯、運吉。

7. 寄台灣、or其他國家,如果唔係文件,佢要你附上invoice。唔係你買野既invoice,而係你報關用既invoice,佢有template畀你填,你問佢就得。

8. 基本上,你用順豐寄外國(e.g. 歐、美),唔知點解總會畀人地海關扣住同埋要打稅。所以都係果句,寄郵局啦。

9. 你寄野去本地,其實唔撚使填自己個地址架。you know,支那公司,會收集「數據」唔知作咩用途架嘛………
6. 包裝物料/紙箱洗唔洗另外俾錢買?同埋其實有無位比你即場包,見到好多間都好細,迫到hihi,又多人

香港寄野唔使畀錢買,支那寄野就要

時時都多人,鋪頭出面包lor
睇你係住宅區定係工商區舖,
住宅區舖最繁忙就係大家放工番到屋企果段時間即係7-8點左右,
工商區舖就辦公時間,特別係lunch hour同埋剛剛放工果段時間。
同埋要睇吓間舖d人做野手腳快唔快,
有時成箱拎落去,成百張單分好晒,平時去慣果間做慣做熟好快幫我整晒,
或者我放低轉頭番黎拎番底單。
有時去其他舖,又話呢又話路,又話呢個要入箱唔可以入袋,之後單又唔識填,
而家搞到自己填埋SFS、SFD比佢寫埋銀碼,廢事佢自己都寫錯
DHL Fedex都唔用就知香港無希望 日日大把人排隊拎貨寄野
上星期想用順豐寄件去台灣,好麻煩下
個職員又話要發票,又要收件人身份證,稅號
我心諗cls,寄件野要咁多資料
最後寄郵局,咩都唔洗,方便快捷
完全唔明白,點解要咁多個人資料on99
係香港班撚屌員工先係麻撚煩..成日都西口西面咁..又屌7你
大陸果邊不知幾好人...咩都幫你搞掂
香港職員好撚仆街 成日要人入箱明明好細件野
之前寄條順豐狗要我寫寄件人地址喎
之前寄條順豐狗要我寫寄件人地址喎

唔使。

係都要填既話,填順豐鋪頭個地址
屌佢老母搞咩電子下單又要撳出撳入煩到
寧願好似以前咁手寫單
不了
意思係香港寄出去,寄去本地同外地都唔洗比錢買 ? 定意思係寄本地先唔洗買
以前寄台灣,連張發票都要自己印
上次去先有派
上星期想用順豐寄件去台灣,好麻煩下
個職員又話要發票,又要收件人身份證,稅號
我心諗cls,寄件野要咁多資料
最後寄郵局,咩都唔洗,方便快捷
完全唔明白,點解要咁多個人資料on99
以前寄台灣,連張發票都要自己印
上次去先有派

不嬲有template。只係你唔問佢唔畀你。
https://cbu01.alicdn.com/img/ibank/2015/445/155/2015551544_1450817619.310x310.jpg
http://www.sunshining.com.tw/wp-content/uploads/2015/11/G0288113.jpg
(示意圖, 大約係咁既款) 求方法

係番禺(祈褔新村)有張吊住既滕椅想運返黎(無包奘)

其實有乜方法(會連包奘,運送服務)
話衫辨唔得咩?
6. 你寄野,唔使自備包裝物料,佢有紙箱、泡泡紙、膠紙供應。不過要你即場包lor。因為驚你拎完佢d物料唔幫襯、運吉。

7. 寄台灣、or其他國家,如果唔係文件,佢要你附上invoice。唔係你買野既invoice,而係你報關用既invoice,佢有template畀你填,你問佢就得。

8. 基本上,你用順豐寄外國(e.g. 歐、美),唔知點解總會畀人地海關扣住同埋要打稅。所以都係果句,寄郵局啦。

9. 你寄野去本地,其實唔撚使填自己個地址架。you know,支那公司,會收集「數據」唔知作咩用途架嘛………

香港寄野唔使畀錢買,支那寄野就要

時時都多人,鋪頭出面包lor
意思係香港寄出去,寄去本地同外地都唔洗比錢買 ? 定意思係寄本地先唔洗買

係香港既順豐寄野唔使買。

你係支那既順豐寄野要買
https://cbu01.alicdn.com/img/ibank/2015/445/155/2015551544_1450817619.310x310.jpg
http://www.sunshining.com.tw/wp-content/uploads/2015/11/G0288113.jpg
(示意圖, 大約係咁既款) 求方法

係番禺(祈褔新村)有張吊住既滕椅想運返黎(無包奘)

其實有乜方法(會連包奘,運送服務)

叫賣家call順豐上門收件。唔好經集運。
點解我次次收順豐都係$22?
就咁件t shirt
順豐站拎
邊度寄邊度拎?
REMARK寫已損壞, 價值寫0 就乜撚都唔使入箱,

因為佢地驚你寄爆左CLIAM錢扣BONUS.
$22似係入唔到M袋入左L袋/PACK左箱?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞