我發覺,好多人都唔識用「順豐」寄野………

387 回覆
75 Like 309 Dislike
1. 你拎落順豐站寄,只要d野唔易碎,又塞得落順豐畀既M size膠袋,

目的地係另一間順豐站:運費$15。

目的地工商區(包括商場、地鋪、商廈、工廈、學校):運費$20

2. 你寄野返支那,只要你寄件人、收件人都求其填個公司名,就唔使乜野身份證副本。

3. 你寄野返支那,唔同種類既貨物,會收唔同運費。最好去果d無冷氣、裝修到好似車房、位處工業區既順豐鋪,果度d人多數手鬆d。

你去商場住宅果d鋪,收得好緊。

4. 有電池、藥物、保健品、粉狀野、液體野、半液體野……唔使諗。寄唔到出香港。

5. 食物、化妝品、有牌子既衫、有牌子既產品………最好寄郵局啦。唔撚使煩。
上次諗住寄對鞋比個大陸親戚
佢問我對鞋幾錢,係咪寄住宅區
我答佢話係住宅區,,對鞋大約6xx港紙到

之後佢話要收200蚊運費
早2年寄過1次都係收50
最後等到放假自己攞上去都冇咁嬲
係唔係可以收件人比郵費
6. 你寄野,唔使自備包裝物料,佢有紙箱、泡泡紙、膠紙供應。不過要你即場包lor。因為驚你拎完佢d物料唔幫襯、運吉。

7. 寄台灣、or其他國家,如果唔係文件,佢要你附上invoice。唔係你買野既invoice,而係你報關用既invoice,佢有template畀你填,你問佢就得。

8. 基本上,你用順豐寄外國(e.g. 歐、美),唔知點解總會畀人地海關扣住同埋要打稅。所以都係果句,寄郵局啦。

9. 你寄野去本地,其實唔撚使填自己個地址架。you know,支那公司,會收集「數據」唔知作咩用途架嘛………
上次諗住寄對鞋比個大陸親戚
佢問我對鞋幾錢,係咪寄住宅區
我答佢話係住宅區,,對鞋大約6xx港紙到

之後佢話要收200蚊運費
早2年寄過1次都係收50
最後等到放假自己攞上去都冇咁嬲

寄野上支那,死都話目的地係非住宅、公司地址黎,記得求其填個公司名。
係唔係可以收件人比郵費

係。

少部份國家唔得,e.g. 泡菜國
呢間支狗野啲撚樣串過馬撚
最近係咪轉左咩電子下單
好撚垃圾 又想要資料
問過員工話工作量一樣,只係啲資料強制你地入機

方便big data ?
啱啱先問完,打算寄衫,大陸方面要收稅,收完稅仲貴過寄郵政

寄有牌子既衫,係。

如果自用,可以剪走衫領後面既label
最近係咪轉左咩電子下單
好撚垃圾 又想要資料

好明顯啦

qr code,同支那接軌
冇用,佢一定要有單,冇單唔比寄,理得你點剪,同埋佢要跟件衫原價去收稅,折扣唔計
寄本地其實又平又快,
門市寄、門市/自取櫃拎,入到中袋只係15蚊up to 2kg,
仲要有機會朝早寄下午就到,而家市區門市每日都有兩車,
新界住宅區多數就只有下午一車。

門市寄工商地址都係20蚊又係up to 2kg,第二日甚至即日就到,
香港郵政寄包裹寄成幾日都唔知去左邊
寄衫我通常儲夠一喼一次過拉返深圳寄郵政,寄廣東省外連埋買紙箱都係80~100人仔左右
總之佢要求一定要有購物單據,冇單據唔收
但係電子下單原來出唔到優惠價15蚊,
因為順手寄順手取原價係28蚊,系統唔識計番優惠價,
之後門市同我講對唔到數,叫我寫番手寫單 都唔知係唔係

寄有牌子既衫,係。

冇用,佢一定要有單,冇單唔比寄,理得你點剪,同埋佢要跟件衫原價去收稅,折扣唔計
點知係咪牌子野 話係假貨 100蚊咁點
總之佢要求一定要有購物單據,冇單據唔收

你有無寫公司名呀?定無公司名淨係寫左人名就算?

btw,用郵局啦,咪煩

寄有牌子既衫,係。

點知係咪牌子野 話係假貨 100蚊咁點

主觀決定。

所以去成個車房咁、無冷氣既順豐鋪會鬆手d
最近係咪轉左咩電子下單
好撚垃圾 又想要資料

好明顯啦

qr code,同支那接軌
但係電子下單原來出唔到優惠價15蚊,
因為順手寄順手取原價係28蚊,系統唔識計番優惠價,
之後門市同我講對唔到數,叫我寫番手寫單 都唔知係唔係

應該會改架啦。

我見佢狂sell qr code
有郵局有黑貓
仲乜要用顺丰
有郵局有黑貓
仲乜要用顺丰

咁本地自取係方便同平
門市多、仲有自取櫃(唔使附加費),
大部份工商住宅區都有門市或者放櫃,
香港本地件即日或者一日就到,仲要幾蚊十幾蚊,
郵費不斷加又慢,就快加到貴過速遞。
仲有就係自家機隊,長江三角洲送香港係次晨達,快過所有速遞公司,
順豐航空每朝7點準時由寧波到香港,仲有另一班機每朝4點由杭州到香港,
基本上長三角準時出件,第二日都可以到手,仲要講緊1kg只係幾十蚊,
DHL, Fedex, EMS通通都做唔到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞