我發覺,好多人都唔識用「順豐」寄野………

387 回覆
75 Like 309 Dislike
有架車 要幾耐
同埋 點解我要用大陸野呀
我都想有隊車隊幫我做送貨,一日百九幾件港九新界

如果問點解用順豐, 因為佢獨市, 如果有另一間做點對點速遞, 貴小小我都會揀香港人開果間既, 之但係依家無香港人做 已經唔係貪唔貪平既問題
點解我次次寄都係22蚊
(紙質非文件、不過100g)
我次次寫價值100蚊關唔關事
見過有個網購賣家熟到會買餅比佢地食
上兩星期拎都未有
禁$0比班乞兒就岩啦
貼士 好撚on9 真係未聽過 好撚寒酸
無錯
可能遲啲$0都無得比你揀
寄工商上門就一定$22
順豐站去返站/櫃 應該入到M size 膠袋都係$15 好似限1kg以下
$100蚊應該唔關事啦
次次都寫順豐站碼
下次講明要入袋 要15蚊個個咁樣?

王衛
-
1971年出生在上海,7歲隨父母遷去香港。中學時代就讀東華三院張明添中學,高中畢業後打工,1993年王衛以10萬元創辦順豐,先在中國順德註冊順豐公司,同時,他在香港旺角砵蘭街租了幾十平方米的店面,專替企業運送信件到珠三角。
你佢唔係問$15蚊咩
試過有啲撚屌會質質博當$22好撚狗!
係,順豐覆蓋真係好勁,村屋地方都有櫃,呢樣做網上商店真係嬴晒
派全港百幾件貨,有架車都要油錢時間 我一個鐘人工都400幾,同你派一轉全港可能成千蚊
其實開post果個係咪做順豐
有郵局有黑貓
仲乜要用顺丰
門市多、仲有自取櫃(唔使附加費),
大部份工商住宅區都有門市或者放櫃,
香港本地件即日或者一日就到,仲要幾蚊十幾蚊,
郵費不斷加又慢,就快加到貴過速遞。
仲有就係自家機隊,長江三角洲送香港係次晨達,快過所有速遞公司,
順豐航空每朝7點準時由寧波到香港,仲有另一班機每朝4點由杭州到香港,
基本上長三角準時出件,第二日都可以到手,仲要講緊1kg只係幾十蚊,
DHL, Fedex, EMS通通都做唔到。

咪撚玩啦,依加順豐有分時效架

要第日必定到既

唔該加錢

依加要兩日左右了
香港順豐最仆街係唔俾你先拆封睇件貨有無爛先收貨

咪講到d新仔有心玩你

而係乜公司都係

佢地要推指引同新規距

舊果班員工通常睬你都傻.結果公司只能夠向班新員工入手

有乜唔跟指引做野既都搵新仔祭旗

依d不嬲都係公司改革既劣根性

無乜人會搞舊果班人
寄野返大陸要收件人身份證
點叫人比啊
屌你

靚女既話洗唔洗俾佢渣過波先?
你話寄件要膠袋 講定咩size M,L,XL
多數一兩紮都會俾你 好似一紮廿個左右 之後返去慢慢pack
啱啱問左一間,話個人寄個人要對方身分證副本同發票。我寄自己野又點會有單呀。。

如果公司名義寄係咪鳩填地址同公司名都得?佢唔會verify?
你睇清楚我句野, 我係話公司指引FAKE 鳩新仔, 唔係話新仔FAKE鳩我
其實如果順豐咁想改革咪叫所有員工嚴守指引囉, 但佢地又為左唔想減少生意額 (最小佢照新指引係直接趕客,大把貨寄唔到/勁煩先寄到), 照樣寬鬆無限定舊員工跟唔跟新指引, 咪做成依家既混亂情況
寄大陸可以鳩填公司名.
但都係要發票, 只係唔使對方身份證

寄外國就唔知, 可能要真實先簽收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞