我發覺,好多人都唔識用「順豐」寄野………

387 回覆
75 Like 309 Dislike
明明之前用網上落單佢又唔收,話網上落單做唔到15
而家又搞第二樣野。我仲岩岩整左個地址電話印
如果你日日去順豐站寄同D人熟,佢地都可以比定晒所有野你先,間鋪細佢都唔想你阻住。如果你第一次,就唯有慢慢同佢地混熟
上面講既身份證,基本上你FAX或者EMAIL得比佢地,就預左係人都睇得,仲要未必會銷毀
另一個原因係,你唔特別同佢講,佢咪收翻你原價囉。
因為收原價佢可以比翻D收派搞,收特價就要門市D人自己搞,所以佢咪懶。
YES, 每件都開口攝單入去, 丟低比佢地, 第二日先去拎返底單
屌你今日去順豐舖寄野 想寄一件tee去浙江杭州 點撚知同我講要一張電腦printout的發票(invoice),佢話所有野只要私人件(非公司件))寄大陸都要咁做,我問佢邊有件件貨會有invoice呀,佢又答我唔到。。。搞到我白行一躺。。。

咁啱遇到呢個post真係巧合,求救呀各位
上面咪講晒。
invoice係報關用發票,自己跟格式打就得。唔係買野果張收據。不過你整完invoice佢應該又問你拎收件人身份證
冇INVOICE 點清關呀, VALUE 5000人仔以下雖然話係INFORMAL CLEARANCE
但都有機會打稅架
蝗語囉
咁都叫蝗語 井底之蛙
送外賣就有
但派件有呢支歌仔唱咩?
打稅既粵語係乜
如果寄台灣用郵政需要幾耐時間?
如果寄馬來西亞件有無咩托運公司便?
你係做順豐定咩?
死都話目的地係非住宅、公司地址黎,記得求其填個公司名。
去到如果係住宅咁點?
收件速遞會同你搏?
大陸件順豐不嬲收得好緊張喎
寄酒返支那可以點?
幾多度? 完左稅未
順豐都有打手
46,支酒依家係香港我屋企
要申請許可證先可以出口
超英趕美,全球首創
其實都唔使打手啦, 根本係香港獨市 唔好講郵局D垃圾服務啦, 黑貓就得個貴字
派送員身水身汗就話俾貼士姐
大佬 智能櫃死物嚟㗎
5 其實唔洗怕 順豐算穩陣
之陣試過上大陸寄過隻幾萬蚊既撈比客
其實順豐HK同順豐大陸兩邊業務分開, 佢收咁L貴果程運費係香港果邊賺架咋, 去到大陸根本就無咩公唔公司住唔住宅 所以過左海就神仙
國內地區運費好似真係做到好平
有時見淘寶買十蚊八蚊嘢都可以包郵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞