有冇做藝術行政巴絲

360 回覆
32 Like 1 Dislike
想人工高就讀過第個degree
BA
巴打可唔可以講下有關M+ intership既事
小弟下年grad, 一直都有留意M+既野 可惜網上好少人討論
可唔可以略略講下入面做既野對於將來入行有無幫助
同埋請得多唔多人 有咩準則
都幾年前嘅資料,不過應該出入唔大嘅,但都建議你再晌其他地方打聽下。
個人認為入M+做intern對未來入art admin甚至做artist都極有幫助,佢地個internship program都幾完善下,會俾intern好多training同resources, 唔係要你打雜執屎果種。好彩嘅話仲可能跟到個大粒curator做個大show,可以寫埋入portfo。但個人覺得佢最正嘅都係識到好多藝術界嘅人,都係果句,識得人多晌呢行真係十分重要。
冇記錯佢每期只係請3個intern左右,而做完佢地intern後一段時間(好似2年)內唔可以apply M+嘅job。而佢地唔係剩係請fresh grad,好多有工作經驗嘅人都會apply,所以要stand out你張CV要好靚,最好有一定數量嘅藝術義工、其他internship等經驗
巴打之前做m+ intern?
邊條team
其實HKU BA Global and Creative Industries 係咩真係冷門到冇人識
Asso仔宜家好迷茫應該讀CU CulMan好定HKU好
。。

我冇做過呀,但好多朋友仔做過所以都聽得多~做雙年展正喎,邊年?曾建華果年我有去睇!
唔該曬覆過我既巴打們

原來請咁少人架咋 競爭未好激烈

如果非art/cultural management 去in有無機

巴打介唔介意pm講多少少我知 thz!!
M+ intern Pay得極好嘅定義係絕大部份拍賣行、畫廊intern係一個仙都唔會俾intern
M+ intern Pay得極好嘅定義係絕大部份拍賣行、畫廊 係一個仙都唔會俾intern
其實做m+ intern 係未一定係做一年full time 咁搞未要defer?
take gap year 不過我覺得佢地係target u grad
另外我見佢地都有summer intern 呢個就target under grad
push
我都係岩岩先知 自

咁被人叫左去interview代表D咩 我都係文科底的 但就唔係art/cult man

唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞