有冇做藝術行政巴絲

360 回覆
32 Like 1 Dislike
今年起浸記AVA BA grad,幫推先。
我比較想知
係外國讀完fine art想番香港做artist
但係咩人都唔識點開始好
要睇你點定位自己 香港藝圈都有分global同local art scene 入面又有Chinese art western art外國grad應該唔會係水墨掛 可以試下留意non-profit畫廊又受海歸玩既例如 gallery exit, parasitee 1a space睇下有咩工作機會 再唔係做下volunteers 入反個圈先 否則繼續係外國讀書或發展仲好
有諗過working holiday留多兩年
但始終都有番黎既一日
有邊個唔想有係外國發展
但係都要有得留係先得嫁
係未應該send email去gallery自薦
我唔知點開始
1a就算數啦 仆街到... (行內人可能知 )
講真 你襯仲喺外國就搞多幾個展先 要enrich cv
香港就算係藝術界都係好睇cv/學歷
你間學校如果出名嘅 有啲野會容易好多
同埋你做邊範art先.....個approach可以好唔同
但最好其實都係做下義工 參加下圈內活動識人
多啲去show opening點都有好處 yo下yo下咁就會有啲頭緒
但如果你喺行內一個朋友都無就難啲 建議返黎做下intern先 雖然相對下比較間接
但做做下野你就會融入到個圈 同埋用自己間機構做話題 會容易啲開topic/被記住
我係 1a 擺過 group show , 啲人幾好喎
不過其實都係因為識人先有機會係嗰到擺
發夢見到之前差啲搞到比人告
anyway artist 開心咪好
學生哥想搵份相關嘅intern都搵唔到
學校無相熟機構?
加一
請教各位巴絲!
個degree同之前份工同藝術完全無關。現加份工做admin 野,仲未入到個industry,係唔係都好難入行?
想問下業界對CU CulMan 同HKU Global Creative Industries嘅睇法
博物館嘅話會prefer邊個programme?
正式畢業要搵工了
仲未諗到自己想做邊範
收人好嚴緊
家底好、英文掂、有自信、樣好,係咪海歸都冇所謂
做過幾年本地visual art,可以分晌下心得。
第一,如果暫時仲係讀緊書階段,強烈強烈建議去做大量intern同藝術義工,對將來正式入行真係好重要。例如做docent或者art event行行企企的廢volunteer,總之越多越好。因為個個入行都話自己好有passion,咁你嘅volunteer經驗就反映出你到底有passionate。(btw, 入得呢行真係唔好介意錢,唔係盞唔開心。)除咗上面ching已經講過嘅單位,asia society同M+嘅internship都值得去試,M+仲要pay得好好。
第二,有心理準備,呢行識人可能緊要過識字,預咗要習慣social,同埋會有好多學歷家庭背景驚人嘅人,要有自信千其唔好怯。
第三,香港本身真係冇乜藝術文化同氣氛,好多時D exhibitions (both commerical and non-commerical)都係俾面派對,睇個brand name, 唔好ff太多「連繫到社區既博物館 鐘意睇點樣將一堆館藏/展品重新演繹放出黎令參觀者可以從中帶到d野走」, 唔係你可能會好失望。
第四,如果一心想做curator, 緊記唔好浪費太多時間做art admin。建議做一年art admin/assistant(乜公司/機構都好),入咗行先,然後盡快跳去其他入門curatorial職位,拎咗策展經驗再跳博物館。策展呢行除咗睇經驗,學歷好、文筆好、識做research,都係基本,自己都要好勤力自我增值。

希望幫到手。
希望大家可以比下意見
ma定ba
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞