有冇做藝術行政巴絲

360 回覆
32 Like 1 Dislike
我成日都以為張紙有污漬

撕爛,用黏膠補得唔得
有痕呀
咁要指教, 經驗唔多, 多數用紙漿補
依part 啱,係紙漿,而家常用嘅係水溶性嘅甲基纖維

不過如果係遇水即溶嘅紅揮春/鸞書

就要你再諗諗,差少少
真心 雖然一早知做得呢行預左要捱 但愈做愈頹 覺得自己做既野好皮毛 但又淨係得個做字 連睇show 都時間都無
有興趣做performing art,但係未真係咁辛苦?
忙就一定
皮毛都冇計嘅,一步一步啦
你打算轉工定轉行先?
早排都好似請左一次
修舊如舊是最難
有時係整番原貌 但一睇就知是新拼落去
唔⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
但修復建築通常都是
建築師工程師 最多都係一個文物保護顧問
好撚灰
HKAPA 唔考慮下?
修復必須係誠實嘅,原本就係原本,新做就係新做

所有做過嘅程序都要詳細紀錄,部分甚至係向公眾公開,唔會刻意隱瞞

btw 你咁講得,有無d實質例子討論下?
係,不過要做文物修復工作嘅話你都要識咁解

上次份ac ii 有問d candidate 紅磚同青磚

要講講兩者喺製作工藝同應用上嘅分別

都有問鰲魚喺中式建築嘅意義同甩色點修復
一睇就知新拼落去有時係正常
其中一個修復原則係要分別到邊部份係original邊部份係修復嗰陣後人做落去
係,新拼依d 全部工序要紀錄在案嘅
睇黎你似係面試官
仲讀緊書呀,有興趣入行
做依行既 要英文真係好勁先得
btw 講返撕開咗嘅紅紙啦,我個人覺得下面係一個合理嘅方法

1. 觀察記錄張紙受損嘅程度

2. 求證紅紙上面嘅顏料: 可以用甲醇濕一枝棉花棒,喺完好嘅部分萃取少少顏料,再用HPLC-MS 分析係咩顏料嚟

3. 題目提示咗,喺2嘅過程證實紅色染料係水溶性,遇水會化,但甲基纖維偏偏都係水溶性,痴紙亦都需要水份將纖維軟化

咁就可以用超聲波加濕器將水霧化,針對裂口位置逐步加濕,令到紙張裂口嘅纖維軟化,去到適合黏貼嘅程度

4. 如果紙體有缺失,用同2所知道嘅顏料相同嘅紅紙做黏合
見到都好多人話一定要理科
但出得去讀既一定要出外國讀
不過都會報左先既
黑膠紙有人諗到未

等大修係正確,但要貼住個原因未到point

要搵人講多少少

提示:
1. 考慮葛量洪號滅火輪所在位置
2. 考慮公開展示要注意嘅野
係呀 因為接觸落就知好多野都同化學有關
簡單例如某種化學物質可唔可以用落某種金屬呢啲
所以⋯⋯
不過近近地其實大陸/台灣都有得讀嘅⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞