有冇做藝術行政巴絲

360 回覆
32 Like 1 Dislike
留名學野
對呢方面有興趣 依加讀梗既degree係完全無關
自己會比較鐘意一個可以連繫到社區既博物館 鐘意睇點樣將一堆館藏/展品重新演繹放出黎令參觀者可以從中帶到d野走
有諗梗讀相關master, 但無經驗, 有無d咩推介可以嘗試下 或者書都可以
但入政府做博物館
係咪識人無乜用
咁你master讀左咩呀
古董的確好闊 中定西 咩時期 邊類物件邊類物料
中式陶碗都已經好多野學 學唔哂咁多既量
可能要睇多少少自己了解邊樣多
咁樣即使想入行 去到interview大地都唔會覺得你只有general sense 我覺得係藝術界發展 呢樣好重要
因為好多人都識鳩up 所以更加要be specific

唔不過你都做左咁耐野 要唔要轉行
都好似唔係咁易決定 不過唔試真係唔會知係點
點搶救性呀
見到呢個post
好似小小offtopic
但見到博物館想問下
我本身係讀design同做緊designer
其實我對文物修復好有興趣
但好似冇乜點請人?
同埋我連相關課程都冇乜點見過

有冇巴絲略知一二?謝謝
原來有人討論文化修復
但我都唔係理科底
我都係做緊performing arts 個邊
不過信已遞
搶救性發掘不是相對一般性發掘而言的,而是相對主動性發掘。搶救性發掘一般是由於基建工程的原因,不得不對遺址進行清理,即是被動發掘。而主動性發掘是指為了解決一個考古學問題而進行的發掘,比如夏商周斷代工程中,為了解決年代問題的某些發掘就是主動性發掘。但現在我國一般不允許主動性發掘,一是為了保護文物,一是為子孫後代留點東西。
咁我又唔係咁睇 識人收吓料都好重要
政府的話好似一兩年都有請一次
至於課程 香港無文物修復讀
但有時HKU嗰邊好似會搞啲相/紙嘅短course
我都係performing arts
咩事遞信
以為香港冇course讀添
本身讀化學有興趣但唔知點入到行
見到有人講文物修復,其實依樣野幾有趣,不過喺香港好難當飯食

2年左右得1個Assistant位同幾個trainee位,都係做下樣公開招募

參加文博義工計劃,後生想博入去都幾百個,而且平時都接觸d 大粒,點解要請你?

btw如果係純粹有興趣想學既,直接睇修復書你會悶死,建議先認識下香港史同香港既文物建築

由認識殖民地風格同中式風格既各種物料開始,再去睇修復
有興趣認識文物修復嘅,我先拋下幾個有趣問題 :

1. 一張紙本文物被惡意撕毀,可以點救?

1a. 複雜少少,如果張紙係鸞書/揮春之類,成張紙都有遇水就會化嘅紅色顏料,撕開又可以點救?

2.

點解要搵黑色膠紙貼住葛量洪號滅火輪既抄木甲板?
文物修復
記得做義工果陣文物個導師講過,諗點樣救係最難

救佢只不過係一樣熟練既技術
Good point!

同醫生一樣,用錯方法去救係可以加重病人嘅病情

救返之餘仲要求修舊如舊,即係盡可能保留歲月嘅痕跡
讀左sports management

中啦, 其實樣樣都有睇下
因為有接觸過拍賣會,多數睇下d商品上既野,例如鼻煙壺,陶碗果類
但都係一般資料性既知識, 你問我點樣睇係唔係真品, 係唔係靚野 我都唔識答

其實我比較鐘意睇玉石, 但機會唔多

轉行應該會, 但未諗到轉咩
建築既話, 我見政府請人一般要主修建築

所以唔浪費時間係呢度
乜都要識

香港嘅文物修復好多時都牽涉建築

雖然話真係修復建築係建築處

但講到物料保養、監察溫濕、建築物上嘅壁畫/金屬配件等,都係要鑽研嘅
有興趣認識文物修復嘅,我先拋下幾個有趣問題 :

1. 一張紙本文物被惡意撕毀,可以點救?

1a. 複雜少少,如果張紙係鸞書/揮春之類,成張紙都有遇水就會化嘅紅色顏料,撕開又可以點救?

2.

點解要搵黑色膠紙貼住葛量洪號滅火輪既抄木甲板?

首先要判斷救定唔救
如果救左仲差過唔救,只能夠保持唔惡化既現狀

斯爛既話都仲可以用同類既紙補一補

如果遇水會化,首先試試用噴霧影唔影響到
唔得咁就要轉方法,唔用液體,睇下有咩化學物同呢隻紙夾清到污漬,一般係污漬而紙質又咁薄而脆弱我估都無得救

第二
我估係果隻木板已經無代替品,一換就唔係原貌

或者一換就要換晒,所以要等大修
見到有人講文物修復,其實依樣野幾有趣,不過喺香港好難當飯食

2年左右得1個Assistant位同幾個trainee位,都係做下樣公開招募

參加文博義工計劃,後生想博入去都幾百個,而且平時都接觸d 大粒,點解要請你?

btw如果係純粹有興趣想學既,直接睇修復書你會悶死,建議先認識下香港史同香港既文物建築

由認識殖民地風格同中式風格既各種物料開始,再去睇修復
建築既話, 我見政府請人一般要主修建築

所以唔浪費時間係呢度
乜都要識

香港嘅文物修復好多時都牽涉建築

雖然話真係修復建築係建築處

但講到物料保養、監察溫濕、建築物上嘅壁畫/金屬配件等,都係要鑽研嘅

唔同範疇啦,可以係單件文物,紙品,陶瓷
無得救就唔會有問嘅價值

等多2個人估我再講下我嘅睇法

巴打有潛質,講中4成
/用結冷膠,化學棉掃走污漬?
問題係張紙撕爛咗,掃乜鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞