有冇做藝術行政巴絲

360 回覆
32 Like 1 Dislike
巴打有料到
讀唔鞋,讀完有無得入行先係重點
雖然我只係做左兩三年,雖然一路都仲係agency請 但都幾意外有咁多人想入行
有冇人有野想問?

利申: 歷史底, 做過兩間唔同博物館
歷史底同藝術底完全係兩個唔同既stream黎的

建議你地要讀master 就要讀得專D, 最好揀返三大既
同埋要build up 一種 sense, 你最熱愛個樣既野, 慢慢佢就會變你既強項
例如藝術館虛白齋藏館長, 佢真係我偶像, 係香港博物館界黎講
醉心一樣野, 為左堅持自己最喜愛既中國書畫連職都拒絕升
我成日都覺得政府搞到好多有heart 館長 變哂做無靈魂既公務員.... 係好可悲的
西九個intern文物修復 居然冇限要讀Chem
我覺得要睇 你做個個團係點
不過真心 度度長期都唔夠人
唔好以為大團 會好啲 其實可能仲衰
負面到爆 sor 9
就算不升職也不代表能夠一直在這個部門吧? 還是有例外處理? 不過非常敬佩他的勇氣。
西九煙腸
想做文化博物館/藝術館
但freshgrad無得報acii 自問亦無料
不過再讀個master真係唔知讀乜好
我想問點知會有決心知自己係做依行
未畢業想問下

唔知大家想唔想講下點睇孫中山博物館
做吓intern/義工 睇吓長時間做呢啲自己係咪真係頂得順
因為有時都幾悶吓
有興趣先再報讀啲關事嘅科

孫中山博物館無去過
但聽講除左幢建築本身之外 啲內容非常一般
有冇義工活動推介呀?好似文博義工冇再開俾人報?
拍賣行有時會請人,不過機會難得,而且對手好多有人脈關係。
去上環逐間拍門自薦
政府文博義工好似一年招募一次
其他我又唔係好清楚
可能留意吓啲私人/細嘅博物館會唔會搞活動招募?
係咪即係哎人收做學徒?
古董舖係咪通常都係咁收人?
呢啲行業無人脈根本好難入(驚手腳唔乾淨,或者無心裝載整爛野),我都係鳩up一個方法咋
以前有人都同我講過如果真係想做古董舖就逐間拍門自薦 所以先好奇一問
都唔係鳩UP嘅
acii 有排都未開位呀, 首先佢會用哂佢手頭上既waiting list quota先, 冇哂先會開board請人
再加上而家呢批仲係好後生未升, 係冇咁多vacancy

點樣知有決心? 我入行頭一年, 搞左兩個展覽, 幫手出左一本書
只要你老細比機會你, 你真係可以睇多好多野
當時跟住上司, 去左好多冇人介紹根本入唔到去既地方, 或者唔會識到既人
當開左展, 本書出左, d市民認真睇你寫緊既野, 甚至喺留言版上面留既讚賞
都會好開心 個種使命感 令我決心繼續做呢行
但呢行第一你要學歷 第二要語文
第三個人要細心同有敏銳觀察力 多d請教一齊做野既co-worker
不論係搬文物既workman, 文物醫生, 甚至係捐贈者, 都可以學到野
你未畢業的話, 勸你要成績好d先, master我覺得你可以入行之後一年
諗下自己係咪鐘意呢行先再半工讀, 甚至可以下請教你上司意見
(如果做到acii 政府會比錢你讀佢指定既遙距course )

孫中山博物館, 其實憑心而論, 盡哂力架喇, 冇呢個plan的話, 甘棠第塊地一早變做豪宅啦
呢個館唔係真係好多堅野(好野係哂台灣國史館/中山既故居紀念館), 但個位係文物徑中心點嘛
文博義工個計劃好似截止左

可以考慮下做 docent

https://www.westkowloon.hk/tc/mplus/docent-volunteer-programme

博物館日應該間間博物館都有特別既programme, 有興趣咪去參加下d workshop
唔該曬巴打 但我見m+嗰個deadline 好似係2016年
有冇巴打做過asia art archive intern
入面啲野 真係要嗚兩聲
佢棟野真係幾好 多謝區議會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞