有冇做藝術行政巴絲

360 回覆
32 Like 1 Dislike
media撚做過performing arts arts admin 8個月,年少氣盛辭咗職去返做傳媒,而家後悔,但已經入唔返呢行 冇人請
Intern做過博物館同gallery
發覺都係鍾意博物館多啲
Gallery 好sales feel
本身human底 如果想去外國進修 讀museum education 有冇巴絲接觸過 點睇?
好感動有高汁post
巴打講多d份intern pls 小弟仲搵緊intern冇咩方向
你想知邊份?
我gallery係香港做
Museum唔係
兩份都想知

btw 想知多啲museum個份
讀cultural man 出身
畢業搵唔到相關野做

英文一般,普通話水皮
拍片剪片果類媒體野唔識,因為唔鐘意現代野
有興趣係古董古代藝術

拍賣行請有家底或者海歸派,唔夠人sale 野無行

Gallery 唔多請男仔,加上係毒撚

博物館唔夠學歷

後尾有機會接觸到文物修復,點知學歷要理科

最後去左lcsd做,不過做康樂果邊

依家讀master 都唔關文化事

其實鐘意古董,但一直搵唔到路入行
我係國家級嘅美術館做
雖則做嘅野都係啲intern admin野
但個陣咁啱有大event 好多世界各地curator有黎參與 大開眼界
加上自己呀頭嘅鼓勵 佢本身都係human出身 繼續讀上去 儲多啲經驗 一樣可以晉身博物館
可能summer intern+國家機構 俾唔到啲咩好practical嘅野學
但就令我確立咗學行博物館呢條路
巴打你咩background,英文同gpa係咪都好過 我都想做外國museum 請指教
想知點接觸文物修復
但我都無理科底 係咪一定唔收?
係呀
一定要 因為個啲其實都係chem呀physics野黎
睇番個work啲物料係咩 要用番啲乜野去清潔
修理之類
好sad呀 咁點解讀master唔關文化野事呀
Career planning?
正呀喂 咁叻既去左外國博物館做煙腸
我好鐘意歐洲有啲館 好舒服 又做得好
CULTMAN應該好多窿路呀
有ADA
哈哈認同
喂有無入面啲野可以講黎聽下

LCSD CO招聘requirement
雖然我唔係讀文管 不過依家都係歷史文化界撈緊 分享吓自己意見
藝術嗰啲唔清楚 但如果想做博物館 個人接觸過嘅相關人好少係讀文管
其實好多都係請番關間館事嘅科 e.g. 科學 歷史 文研 特別係政府博物館
雖然好廢 但最重要都係讀緊嗰陣爭取多啲機會做吓INTERN/義工
同埋識人當然係好重要 呢行太窄
我見M+請intern但無話一定要理科底所以都apply試下先
如果真係唔請就搵下仲有咩做
畢業搵唔到相關野做

英文一般,普通話水皮
有興趣係古董古代藝術

博物館唔夠學歷

想知點接觸文物修復

博物館有請義工做修復

佢學歷要化學或者物料供應

因為當中涉及好多化學原理諗點樣令件野唔老化
畢業搵唔到相關野做

英文一般,普通話水皮
有興趣係古董古代藝術

博物館唔夠學歷

好sad呀 咁點解讀master唔關文化野事呀
Career planning?

因為唔係做本行,夾硬讀個文化master都唔知做乜

古董個範圍太大唔知點入手,聽人講要跟師傅,拍賣會好似有請呢類人
畢業搵唔到相關野做

英文一般,普通話水皮
有興趣係古董古代藝術

博物館唔夠學歷

想知點接觸文物修復

LCSD CO招聘requirement
我見M+請intern但無話一定要理科底所以都apply試下先
如果真係唔請就搵下仲有咩做

政府請人一定係理科

其他博物館我唔知,但好大機會做完intern出到黎因爲學歷呢樣野無人請

始終文物修復係一項專業
考古我都有搵過資料,要長駐大陸

問題係大陸出比你個人工只係夠係大陸住,點養家

想返香港唔洗諗,因為香港無考古
試吓先囉 或者可以報CO個義工睇吓係咪真係有興趣
因為呢行嚟講你嘅付出同收入未必成正比
真係要好有心先可以堅持到
都唔係嘅
好多都俾環評公司做
但大部分係搶救性發掘 同埋人工極奀
有朋友做呢行
高質post留名

利申 讀緊BFA 多數做oil paint
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞