【罪大滔天】Sony Xperia 集中討論區 (14)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
最新xz2試相
Auto 快門由最慢xzp 1/16落到1/8
1600 iso還可以

有無sample ??
manual最慢1秒+冇raw=垃圾
冇ois 1/8秒
台灣已經請人去玩
Isp進步左+電子防震加強?
與奇手機影raw倒不如正常下影到靚相
希望係
之前試xz1 1/25已經要影幾張先有一張唔震
人哋google pixel唔係就係靠raw先影到hdr+?
仲用緊z3
我手持可以1/8

人地係多張唔同曝光合成
影完仲要等個圈轉完先睇到
丁少D喇你
知唔知乜係RAW
人地好似用raw先合成到
如果唔係點解其他影到raw嘅電話用到hdr+個相機app
相嘅format黎
比起jpg記錄多好多資訊
可作大幅度後製
有冇錯?
hdr 唔係用唔同既曝光值影幾張相再合成咩
影幾張唔同曝光既raw合成後再tune色出jpeg
RAW檔同HDR(+)係兩樣嘢嚟

RAW檔係記錄鏡頭原生資料,某種意義上的確可以用嚟整HDR
但係無RAW檔都可以靠多張不同曝光數值嘅相去合成,就算Sony機無RAW都可以影到HDR

Google佢自豪係佢個算法
類似,Raw係儲緊sensor拎到嘅數據,而Image file只係一堆map好左嘅色,通常就RGB三個數 0-255。

要出圖,就係喺Sensor拎數據,再map返做色、做下noise reduction之類,再出個簡化左好多嘢嘅file俾你。

咁你話HDR+關唔關有冇RAW file事?根本係image sensor都有嗰堆data,差在經唔經你手姐
Raw相係根本上係過哂感光元件感應到既相片
理論上佢唔應該經過自家color adding etc.
Raw點會有noise reduction
理論上係分, 但有d廠家會做少少
手機就唔清楚, 某d相機廠應該有做dd NR
理論上係, 但有d廠家會做少少 手機就唔清楚, 某d相機廠應該有做dd NR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞