【罪大滔天】Sony Xperia 集中討論區 (14)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
最爆笑的是參考設計裡有一個類似NW A40的全面屏設計,不過現在不出之後應該就會用上了

全文重點
見到個isp都已經濕晒,Sony嘅黑科技始終體現喺硬件嘢度
相機部終於肯出手相救了
如果今次銷量差到離譜, 佢逼住年尾一定會出dual lens, image fusion
Isp晶片係sony mobile 自研
冇相機部門幫手
我之前唔係講過今年相機研發成本大升咩?
希望ifa唔會走數
Wow
不嬲硬件一流軟件九流
如果年尾部機係機背指紋+冇3.5mm
一樣會失敗
一定會有
4k 係1.5年1部
今年有鳩通幫手+冇限高畫質
理論上冇問題
不過好似係機背指紋,除非佢轉用jdi 玻璃指紋
845粒影像isp都係鳩通同sony mobile聯合研發
好足料
jdi玻璃base要2019先量產
用amoled嘅話應該會買synaptics隻光學sensor,應該如果唔係又無眼睇
雙擊睡眠和喚醒即將回歸
硬件
2015年因為十時裕樹上台大幅整改削減成本,連帶預算也被削了不少,同時決定分攤imx4系sensor的決算,導致整個FY16蒙上了一層自暴自棄的陰影,想像一下有多麼困難吧,全年旗艦機型3gb+大塑料,設計還要抽走一部分預算,到現在鏡頭模組還是受影響,當然這是咎由自取,沒有十時可能早就投票剝離出售了。然而就是這麼個FY16三星居然出事導致第三第四季度sony mobile的出貨量飆升,這可是xz那個垃圾呀。

到了2017年,驍龍835問世,這是個可以改變產品固有印象的優秀平台,給全年superflag加大了預算僅次於預算最高的z1,由於FY16一整年的彎道超車,xzp這一代的系統體驗不用我說了,最大的遺憾仍然是相機,這個我們稍後再說。在接下來的一年中隨著5G戰爭,高通確立sony mobile為5G核心旗艦合作夥伴,sony mobile所享受到的待遇超越普通a級客戶,具體不便表述。

2018年,sony mobile會逐漸成為高通旗艦系列的首發常客,具體你們懂的啊。
用緊z3+冇病冇痛
希望頂到出premium
好多人都係用z3+
之前條XZ2 vs S9+ CAMERA 既youtube片唔知堅定流
堅既話, 咁D相片質素應該叫做提升左唔少(唔識聞相, 係咁椅比較下D細節)

加埋Fusion & Dual Cam應該更好, 就差睇下加唔加OIS提高拍照體驗
其實sony點解唔索性用返Nokia 808 sensor
直接零技術提升畫質
1/2 cmos個背要幾凸
唔會有ois
部機有12mm厚+突鏡都唔夠塞喎
再講粒sensor咁舊, 有d技術規格比唔上新款
Sony好on9,我gf部xz1 ,去日本插咗Docomo SIM卡之後,影相全部有相機聲,仲要鬼死咁大聲。最後都係攞返iPhone出嚟影相

又唔係攞嚟偷拍,就咁喺火車影下風景個個望住晒
日本機不嬲係咁, 怕你偷拍嘛
咁係咪變返方形design
pureview要專利 仲要係喺microsoft手中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞