睇jobsdb見啲工長期請人=伏

838 回覆
438 Like 4 Dislike
做過?講下得唔得?
觀塘 見過下d 基層工 不如去炒散好過
舊同事做過,話好撚忙好多野做
CS長期都請人
係咪要去機場番工?
年年都見佢出ad
marketing 特別多伏?上面咁多market 中伏
準備grad既mkt狗表示好擔心
有冇人知event工邊d公司伏 我上jobsDB 冇乜event 公司招聘
z字頭 有門市賣衫個間

利申 非sales
金城
HR正正常常,但個唔知manager定咩人西到hihi
見secretary定唔記得係admin...
佢問我係樓下(舊區廢地...車都唔到)比間舖我2個月點發展黎賺錢
呢個都算 佢個樣同聲都好西 好似我殺左佢全家咁
似用cv收個人資料
西班牙
9成美容公司都係伏
公司文化好似傳銷咁
又多是非
同過synnex d人合作, d人好撚閪
唔洗加密喎

西公司預左俾人屌

點解佢問埋你屋企人?係因為佢地要睇你地基因有無出錯

即係你父母係專業人士,佢會judge 你點解唔係三大,然後睇你成長過程有咩挫折。

呢個 guideline 係台灣總公司前老細寫既理論。

佢地既洗腦理論有好多,最出名就係一個人做兩個人既野,但人工唔加(仲要出唔足),然後同你講公司覺得你係人才,而家俾機會你試下。最後當然係你頂到就頂

另外,佢地好講流程,一個落單既DEPT 係公司學歷最低,但佢地唔鐘意就可以頂住你成個WORKFLOW,同你講咁樣唔啱規舉,話好多野做(只係 internal work , no productive )
你除左激氣,只有做埋佢地果份

補充多少少,呢間公司最西果條西佬叫LEO SIN (單振榮),佢害人不淺,不過上年終於有報應,而家俾人投閒置散,成隻喪家狗咁
C兄係咪做SI

係架,又要攞著數又唔想出力MODE嘛

因為台灣佢地惡晒,照搬成個MODE來做,但呢度係香港,無著數撚同你做咩
鐵飯碗啦 放五半嘅工 買少見少
Marketing 閪 廣告仲閪
堅爽
Mkt人其實好好打
轉乜都做得掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞