睇jobsdb見啲工長期請人=伏

838 回覆
438 Like 4 Dislike
more
有offer諗住做
佢似係玩我
點解呀
講左咁耐都無人講正苦工 果然係鐵飯碗
港鐵車長

西工?
之前新聞都係話係車頭睇報紙剪腳甲
搵緊工
原來香港真係咁多伏工
Fg未必知
但當有一兩年經驗
又見到同一份工兩年都仲請緊人多數都係伏
Synnex 聯強國際

好想俾洗腦就去啦
認真 ASM如果係無大志諗住做死一世確實係一份好工嚟

利申 做過2年 長期射波遲到早走返工玩9個鐘手機玩到悶頂唔順
點西法 但尋日打嚟叫我去果個女人把聲幾甜幾溫柔喎
macroview伏唔伏??年年都見佢請人
幾年前做過某mk補習天王間公司
一星期返六日,準時走會俾人屌,仲要你24小時on call咁樣樣,人工10k都無
又小圈子 又勁多是非 連老闆同老闆娘都鐘意講同事是非
某電話同電視牌子、返咗兩日工就話工作表現不符炒撚咗我

In都要in 3次、真係不得了
其實行行都一樣, 唔止係MARKETING 個類公司

除非間公司擴張緊, 如果唔係長年都係度請人, 一定係伏

好公司,根本無人想走, 邊有咁多VACANCY
全撚部都話伏
所以我都好希望呢個po多啲唔同行業既清講講佢果行既情況
無vacancy既其中一個原因係走唔到
開工利是得20 蚊唔係問題
年年 annual dinner 都要同事比錢
今年仆街到一定要用個 tap&go
成功到上報

https://hk.finance.yahoo.com/news/%E5%A4%A7%E5%85%AC%E5%8F%B8%E6%98%A5%E8%8C%97%E8%A6%81%E8%87%AA%E8%B2%BB-180-%E5%93%A1%E5%B7%A5%E5%91%BB%E8%B2%BC%E9%8C%A2%E9%96%8B%E5%B9%B4-045038613.html

and 好似有傳今年 book 唔夠枱, 某 sector 既員工就算報左名肯比錢都要抽中先有得走
請人通常兩種
1. 有人走 replace返個位
2. expand緊 好多野要做 要人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞