即係咁 我同你地班教車師傅講

391 回覆
2811 Like 72 Dislike
小弟都係經A1跟莊性師傅學車。
自問師傅有時真係屌得過左火,不過知道佢為我好
最衰自己考車衰心急爬頭無等對面完全無車先爬
真心覺得自己灑晒師傅啲心機,佢臨考前仲特登提我兩次 爬頭要做足工夫

Btw 原來經A1報,如果個學生1take ,師傅會有獎金
咁就影響到情緒………真係易做馬路炸彈……
樓主師傅姓劉???
學過梗係知道一定啱啦
第一次上車點知咁多
佢仲要講:你踩單車第一件事都係要較嗰座位先啦
有兩間都兩隻字 李健 同鏗鏘 你講邊間
駕院好啲?學完出黎咪就係撞車個堆多
所以 我唔明點解要話佢on9
我第一日開車行就同我講人車合一
帶 凳 腳 一上車三樣野都唔撚話 仲屈鳩個師傅
第一次上堂我都俾師傅問啲on9問題
師傅:上車第一件事係做乜知唔知?
我:撻車?

師傅:係較好嗰座位啊
我:
利申:駕院

我師傅都有講 其實而家諗落幾岩
你坐得唔舒服 自然渣得衰
學過梗係知道一定啱啦
第一次上車點知咁多
佢仲要講:你踩單車第一件事都係要較嗰座位先啦

事實係咁 用腦諗下都知啦
自己先入為主覺得個師傅玩你

你位都坐得唔舒服既 點渣呀?

我:

玻璃心囉 覺得人地係笑緊佢玩緊佢
但事實係較個舒服既位對渣車黎講好重要
又有人爆開哥?

我:

玻璃心囉 覺得人地係笑緊佢玩緊佢
但事實係較個舒服既位對揸車黎講好重要
點解考車咁難,仲係有咁多仆街馬路炸彈?

因為香港考車好易
呢啲邊有得set 死
撻完都可以較位,完全無衝突
夾硬搵嚟屌

除非真係要順序先可以做到
本來想正評…屌…人手filter?
聽講搵d私人教既好好多 ig fb都好多
大把人想入行入唔到
呢個時候仲想入行,想臨老乞食咩
第一次學車部車無貼紙
學泊位
又係講埋啲乜撚野
後碌掂到條邊兩吋就扭軚
搞到次撚次都泊到唔同樣
係咪鏗鏘?
我果時第一堂學就係咁屌鳩我,咁撚樣點考牌呀 我心諗屌你我第一堂你想我點,最後fail左,再出去搵街師傅補兩堂即pass
問得出扭軚要扭幾多次 你都係唔好學車害人啦,你無天份啊,到到真係上路有乜突發情況你一定唔識執生
直接轉師傅喇
我個時都係駕院學車 第一個師傅又係串柒柒
學車梗係唔識 做錯個時又問我點解咁做
我答佢以為點點點又屌鳩我諗太多野
但又唔解釋清楚
仲有一次第一行入全黃格十字路口
佢事前冇講要留意啲咩 之後又屌鳩我唔知做咩
我係咁串佢兩句 佢就落堂捉住我係咁講15分鐘
話我咩做得唔好 但好野都係新手唔識
佢就當你理所當然識曬
最重要佢講左一句 你今次唔得唔搵我都唔緊要
嘩屌 我未考就話我考唔到 咩料呀
之後個堂一完左我就去左counter講同個師傅唔夾
入房見經理 講返個情況畀佢知
之後即刻轉左個教得超好啲師傅畀我
我學個陣個新師傅仲話我揸得唔錯
之後輕鬆1 take pass
啲垃圾師傅真係食屎狗
個師傅幾時有屌學生呀
佢話第一件事要較好個位先咋喎
咁又叫屌
事實上就係應該鏡位座位較好哂
先俾架車行係最安全
撻咗車先較位有咩好處?
如果無嘅話教你較好哂位先撻車有咩問題?
琴日第一日學 我又唔識架車既運作 都唔知啲次序係點 都要啲時間catch up下 你又話我 又比說話我聽話我唔專心
如2014年檢討後便增加了212個牌照,但總數仍不超過1,050個。是次增發牌照吸引約22,000人申請,平均100人競爭一個牌照,最終需要抽籤處理。

我都知師傅係教緊我嘢。但係其實可以直接啲講一句咪得咯,使唔使問你去踩單車第一件事做乜?佢咁樣問我更加唔明啦。不過都明嘅,唔識嘢係要俾人撚化下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞