準奶奶嫌唔識做家務 港女不忿

229 回覆
6 Like 36 Dislike
咪係,
住咁耐無理由一次都唔做,假設得奶奶老公同你三個人,無理由得奶奶做,咁休息嗰時你同你老公都可以做姐,煮食同家務基本技能嚟架喎,男同女都要識啦,唔通下下等人整咩,煲飯炒條菜滾下湯都要識掛,簡單到無得更簡單,禁個洗衣機都係等佢自己洗好姐,晾衫又係咪真係返工就好攰做唔到?依家又唔係要你包哂,一個人咁大個連咁基本嘅生活技能都唔識,仲停係新手lv1,真係好羞家
冇話老奉女仔一定要做家務 但係一定要識囉
2公婆有d野真係冇得計
我以前係地獄廚神
結左婚其一係想照顧好老公去學煮飯
其二係想奶奶放心唔好過問咁多
到依家朋友上黎食飯都可以自己包辦仲比人讚好食
自己買餸自己煮自己執碗自己洗
我就會叫老公抹檯 叫做有幫下手
家務就各自放假各自做
其實真係愛錫對方 好自然就會做/學
而唔係講句我係呀媽個到都唔使做就算
咁咪唔撚好搵男人 做老姑婆

放工接女仲要睇女臉色仲要煮埋飯比你食

咪一撚樣壓力爆煲

識用電飯煲未啊死港女

利申識煮四送一湯
好波 你老公娶到妳係福氣
架陣條死港女係講

佢係自己屋企乜都唔洗做

所以結咗婚都唔到佢做

係唔撚肯做啊 你明唔明個問題喺邊?
傳統思想係咁,叫個新袍做,先覺得自己尊上.
婆家寵咗個死港女出嚟

真係娶個工人都好過娶佢
惡性循環 因為你奶奶都比佢奶奶咁樣玩咗幾十年
家務既野.做2下就會識做,一D都唔難.

做一日唔難.一星期唔難.但做一個月好難.一年就梗加係想死.
唔識唔係藉口
學囉
錯左唔好食又唔會死
邊個唔係錯誤中學習?

連學都唔肯學, 第時生個仔生個女點以身作則?
咁如有男搵5-6皮(日日都番工,每天不定時番6-10個鐘)

女既搵15k-20k,番1-5,但識投資

係味應該個女仔做晒家務?
如果晚晚收工,買外賣(大學canteen飯)俾老公,是否好衰?

前題係2個都無時間煮

家務也可以3日做一次我覺得,然後星期六就大清潔
假設老公點先回到家
我收7點。係大學canteen食完再買外賣俾佢
老公9點先番到屋企
就嚟想分手
好波 終於見到人話
坦白講篇文個女仔既語氣即係唔想學,睇唔到佢有虛心接受意見,同埋心理上未ready為自己屋企出分力,假手於人mode
平時去男朋友屋企食完飯都會洗下碗抹下枱
佢媽媽摺緊衫既時候都會幫手摺埋一份
有時佢媽媽去左旅行 都會上佢屋企煮飯 煮埋比佢呀哥食

我覺得有時辛苦少少換到大家和諧相處又無咩所謂
你話搬出黎同條仔一齊住,你搞到間屋點污糟都話知你 但問題係依家條女係寄人籬下喎
咁者係佢日日都要食外賣 好慘

唔係到到都有2餸飯
岩。好難頂呢d人
我情願娶大陸婆照顧我(然後第6年離婚)
分啦認真
其實一個成年人最少都識自己照顧自己 煮飯 執屋係好基本要求黎.......
D港女連自己都搞唔掂 仲覺得唔識做家務係值得炫耀既事真係好撚on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞