準奶奶嫌唔識做家務 港女不忿

229 回覆
6 Like 36 Dislike
要男人錫老婆,點解唔係掉轉?
你做仔女嘅仲要覺得好威完全唔識體諒自己老豆
唔識錫老婆喎,我笑撚咗。同埋你有無追post架我上面有講我哋得閒都會自己煮俾老母食架,盲咗?
好撚好笑,唔講都唔知以為佢係我屋企住添啊
我老豆廢?我老豆幾廿歲人仲開到間公司嚟養我屋企,供得起兩個女讀書之餘仲有錢年年供我老母出國玩幾次啊
咁咪平分做囉,個個都要返工架啦
得閒 你唔放工煮? 知唔知放工仲要對住個火幾撚辛苦呀
咁你咪唔好錫老婆 你覺得冇問題係可以要求你老婆返工搵錢放工煮飯做家務夜晚張開腿比你屌當你大爺咁服侍你架
我而家有話我無煮咩
求其作啲文辣下火頭呃下hit rate又一日
記者真易做
同埋唔撚洗ot?放工煮唔到俾老母食咪係其他野到幫輕下佢囉,佢煮飯我哋洗碗執屋打掃。講到尾都係分工。
放工呀 咁你有無呀 煮乜咁勁呀
個個都要返工
唔代表個個都會拎錢返屋企
你返工唔拎錢返屋企一樣要做撚晒
唔同奶奶一齊住咪得囉
自己係屋企摔死個老公一件事, 點都唔好比老爺奶奶見呀嘛, 正傻西
好彩搵到好女人
有幾多女人結左婚會返工仲會用錢係屋企
婚後得大約60%女人有做野
仲未扣自己搵錢自己駛果d
好彩我老爺奶奶都好好
(可能真係太好所以我老公個妹就係正宗死港女,
咩家務都唔識做,見咗佢十年碗都未見過佢洗隻)

老爺退咗休,以前行船做廚嘅,
所以屋企廚房都係佢掌廚

我就負責食完飯執嘢洗碗洗廚房,
不過有時太攰奶奶都唔介意幫我洗
好多家務都係奶奶做,
我就耐唔耐幫吓手,或者奶奶教吓我
我主要負責返自己間房嘅嘢就得
(真心覺得我奶奶好勁,脾氣又好,
我其實做嘢都好多甩漏,
佢次次都嘲笑吓我幾句傻婆跟住執手尾)

奶奶心態係,娶新抱又唔係娶菲傭,
將心比己如果有人咁難為自己個囡都唔開心。
好多嘢大大吓冇咗兩老幫手就自自然然會學,
咁執著依家搞到唔開心又為嘜。

兩老唔介意我蠢蠢地傻傻地又懶懶地,
唔介意我固執有時又講吓粗口,
係佢地眼中我係心地好好,叫我做嘜都肯幫手,
其實我自己睇自己覺得算半個港女

我當兩老係親生老豆老母,
佢地都當我囡咁愛錫,
佢地有病有痛要我執屎執尿我都好樂意,
當然希望佢地身體健康啦,
想像吓佢地如果唔係度都想喊
同埋唔撚洗ot?放工煮唔到俾老母食咪係其他野到幫輕下佢囉,佢煮飯我哋洗碗執屋打掃。講到尾都係分工。

唔好quote啲唔quote啲啦

Ot我遲過佢返嘅,煮唔到嘅咪佢煮囉,佢煮完我哋o完t返嚟咪幫手洗碗執屋打掃囉。
同埋平時我煮都係煮家常便飯,意粉、麻婆豆腐、三色椒炒牛肉呢啲囉。
啱啊,個家自己有份憑咩你唔付出係到做大帝
你本身quote你自己架 你盲就唔好屈我啦
下,唔撚係呀?

宜家呢一代大部分都一齊分擔架啦, 是旦一個失業都死喎

一係老公好撚好撚有錢, 一係就大陸婆/社會低下層唔撚做野囉
我上面qoute完補充埋又唔見你quote 埋佢?
放工呀 咁你有無呀 煮乜咁勁呀

唔好quote啲唔quote啲啦

Ot我遲過佢返嘅,煮唔到嘅咪佢煮囉,佢煮完我哋o完t返嚟咪幫手洗碗執屋打掃囉。
同埋平時我煮都係煮家常便飯,意粉、麻婆豆腐、三色椒炒牛肉呢啲囉。
你本身quote你自己架 你盲就唔好屈我啦
我上面qoute完補充埋又唔見你quote 埋佢?剩係針住自己有用個點嚟鬧
我負責quote哂你d reply架? 你都打橫黎
啱啊,正確應該諗咗屋企先再諗自己
愈後生結婚愈傾向唔做野(條件好有人埋單)
反而40-45歲既已婚女人就業率最高有67%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞