準奶奶嫌唔識做家務 港女不忿

229 回覆
6 Like 36 Dislike
條女會返工先係輪流做
唔洗返工條女做晒
屌我好彩執到個
咁係你老豆廢姐 又要個老婆出去搵錢又要返黎煮飯比班廢柴食
上面d人話平等,因為你未結婚仲係有阿媽照顧,所以你無感覺

當你每日放工返到屋企,個人攰到仆街,但係屋企成地塵,勁多衫未洗,洗左又未掠,尋晚食完飯d碗又未洗,今晚餐飯又未煮,而老婆就坐喺度等你整,你就食好無奈

唔係話佢地要做晒所有野,而係最起碼你肯做家務,分擔下都好,如果你一句唔識做唔識煮,咁邊撚個做?咪又係你自己/你阿媽,一係你就請工人

所以巴打搵老婆都係要搵個識做家頭細務

你講嘅野都係要睇條女會唔會返工賺錢養家
如果條女會返工,代表屋企d野唔洗佢幫手做?咁屋企野邊個做?
條女會返工先係輪流做
唔洗返工條女做晒

香港d工咁閪,男男女女都攰
所以就大家輪流做啦
態度正確
不如話你廢搵唔到個肯煮野食俾你嘅女人算啦
乜都唔識咪去學囉 港女
唔好玩丫 好似要港女煮4餸一湯 佢炸左個廚房都未拎到出黎
港女幾點收工先?點解一定要女人煮?唔可以係大家輪流煮?
個女人識煮我又唔介意
問題依加大多女人都唔識煮飯
分分中煮個公仔麵都可能唔識
你唔識做家務 唔識煮飯 基本上就唔好問男人拎家用
咁同養個大懶蟲有咩分別?
我顧完外 家入面既野又我做埋 個男人又同賓仔有咩分別?
我仲要比家用添
咁我請賓妹打理屋企
然後搵個基因良好既代母配種得啦
依加啲女人懶到仆街都可以渣正牌真係屌佢老母

女人唔洗返工?
港女:落街食
都係個句啦,返工唔係大曬架,咪撚講到男人唔撚洗做先得架
計婚後女人黎講
得大約60%會返工
就算婚前會返工亦唔見得會用錢係男家身上
真係有為頭家貢獻先有資格輪流做
成日講兩公婆都要開工 煮飯好似係最普通野黎 最起碼識洗米煮飯 唔好連公仔面都要半夜叫阿媽起身煮
我老豆老母都係要返工,但我老母放工返嚟都煮到飯囉,開工唔撚係籍口嚟架喎

睇返咩工
7點放工個d,返到屋企都可能8點
買得餸煮得黎都可能8點

咁嘅情況就出去食好過啦
成日講兩公婆都要開工 煮飯好似係最普通野黎 最起碼識洗米煮飯 唔好連公仔面都要半夜叫阿媽起身煮
我老豆老母都係要返工,但我老母放工返嚟都煮到飯囉,開工唔撚係籍口嚟架喎

睇返咩工
7點放工個d,返到屋企都可能9點
買得餸煮得黎都可能8點

咁嘅情況就出去食好過啦

睇返咩工
買得餸煮得黎都可能9點

咁嘅情況就出去食好過啦

係咁改錯
我老母收6點
其實有辦法嘅,星期日買曬成個禮拜要煮嘅餸囉,咁就唔洗放工咁趕
咩家務都唔識做唔係老奉
我男仔我全部都識
輪住做無所謂
出錢係咪一人一半先
壞左燈膽整廁所整門整電子野拍甲由係咪一人一次先

兩公婆邊有得咁計
女人識家務其實好基本
因為正常應該係人都要識

睇返咩工
買得餸煮得黎都可能8點

咁嘅情況就出去食好過啦
我老母收6點
其實有辦法嘅,星期日買曬成個禮拜要煮嘅餸囉,咁就唔洗放工咁趕

真係可以準時6點收同埋住得近就話姐
每個人情況唔同,冇得一概而論
啱嘅,平日放工未必個個都煮到,咁禮拜六禮拜日呢啲無得賴啦掛
而家啲港女邊係咁諗
如果我老婆會返工幫輕屋企開支我唔會要求佢日日放工咁辛苦都仲要煮飯比我食
你阿媽又返工又煮飯咁辛苦其實係你老豆廢唔識錫老婆 你做仔女嘅仲要覺得好威完全唔識體諒自己阿媽
認真唔係我老豆廢,係我老母想煮,唔想出街食,明未?同埋佢都唔係日日煮啊,佢星期五呢啲咪出去食囉。唔好我講少少你就話我老豆廢啦,我老豆供得起我老母年年出國玩幾次散心你又做唔做到啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞