準奶奶嫌唔識做家務 港女不忿

229 回覆
6 Like 36 Dislike
一係就d女人返工唔報正,數據睇唔到
認真一句,養唔起個b記得咪撚生
拎緊綜援住公屋,如果男人有返工 = 拎唔到綜援
好遺憾,男人無論已婚定未婚,就業率都係9x%
自己都窮大,知道貧賤夫婿百事哀既道理,所以窮就一定唔撚會生.

平有平養,貴有貴養係離地撚先UP得出
婚後就話返工好辛苦.做1-2年就唔做轉工.中間相隔幾個月失業.
去報下插花瑜珈話學野,間做下pt.就話好忙唔得閒做家務
發現呢個Post好多負皮 係唔係啲死港女睇到好撚不忿又唔敢出黎講事實
其實係香港地,你有對手有腳出去做侍應文員呢啲都無人睇你唔起,但啲港女真係有手有腳都要人養就唔好諗住人哋會睇得起佢囉
好似唔關事,我老豆養得起我老母再請埋工人有凸
但我老母依然會去返工拎d錢買名錶手袋化妝品
講真有邊份工唔辛苦架,但我比較信佢唔係呢啲人嚟,以前讀書放學都已經好晏,佢仲出去返工返到十一點,然後通常都十二點幾先返到屋企,然後第二朝早又繼續起身返學,星期六仲會係屋企做下家務個啲嚟。
再講就傷害到班婦權西
唔好玩丫 好似要港女煮4餸一湯 佢炸左個廚房都未拎到出黎
港女幾點收工先?點解一定要女人煮?唔可以係大家輪流煮?

新聞入面果個係唔做
個別當然有啦.有D好到照顧埋奶奶添,討論得係講多數.
咁其實就應該仲有好多呢啲正常女人嘅,睇下搵唔搵到囉
抵俾人屌啦,都已經唔做野仲要係屋企扮大帝
巴打計到咁足
有無女人肯同你一齊
你唔撚煮咪唔撚好食囉 仲要男人煮
一定有,可惜是少數.普遍女人心態都係男人做主力.做負責人.
買樓家用家務各樣.責任都先在男人度.做到是應該.做唔到是廢柴.
女人是附助是幫手.做是有付出.唔做只是應份.

用一人一半為例.男人做一半已經係低於期望.女人做一半就高於期望.
屋企係咪得男人有責任?
咁樣唔叫計喎
唔通你返工d錢自己洗唔拎返屋企都有籍口唔做家務?
我反而覺得咁係公平,無可能咩都要男人付出多啲架嘛
咁男人唔洗返工?
大家都要返工
你覺得點解要因為你廢照顧埋你 唔係輪住做家務
仲要貼錢比你?
你廢唔係問題 但唔好似渣正牌咁
香港真係大把女人係痴線
好彩我果個就唔係好似你班垃圾女人咁
理論公平.實際社會上既期望唔係呢.
你身邊見結左婚既.有幾多真係一人一半.
有幾多係男出多女出少.
又有幾多係女出多男出少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞