準奶奶嫌唔識做家務 港女不忿

229 回覆
6 Like 36 Dislike
上面有爭論係煮都唔識煮.即是輪都無得輪.
咁佢有返工,搵到嘅錢有擺返係個屋企到,分工合作我覺得正常囉
仆街啦 樓又係男人供 飯又要男人煮 家務又要男人做 氣又男人受
當女人工人?不如話當男人奴隸啦
睇下邊個頂唔順咪去做家務囉
咁撚懶自己地方都唔肯清潔
首期又係我比 樓又係我供 唔撚係飯都係我煮下話
家務點解唔一齊做
大家都要返工,放工咪一齊煮一齊洗一齊晾衫
個故事係話條女唔識做
唔識做又點一齊做
亦冇講過條女有冇返工
就算如果有返工,d錢唔係拎返屋企既話條女做返晒都正路
只有有返工+會拎錢返屋企情況下先有資格要人同佢輪流做
屌老母打份工自己都養唔起同我講辛苦
屌你啱呀
屋企全撚部都我比 唔撚係碗都要我洗下話
仲有好多女人明明d錢冇貢獻係屋企都成日用「要返工」黎做籍口唔做家務
條女自己請工人囉
明明自己唔識做又唔學
無理由要個老公分擔工人費用
明明係婆媳糾紛
點解又變左毒男鬥港女
毒男會幫港女做家務縱佢地
其實都唔係識唔識做問題
問題係你條港女去人度食飯
食完唔幫手執下野?
到時你主動要洗碗人地都叫唔使啦

結論係有d港女目中無人
家務如果講清潔洗衫果啲就好易
煮飯冇學過就真係唔識唔通叫佢9炒咩
如果個老母自己唔教又要屌個新抱唔識咁就講唔去
我嫲嫲雖然好錫我哋啲孫
但次次出街飲茶都當我阿媽阿四咁點
斟茶遞水就一定 但明明佢想食籠點心係老豆面前 佢都要開聲叫我阿媽幫佢夾
平時上到我哋屋企 有啲野亂擺或者有衫未洗就依依哦哦屌我阿媽唔做家務
明明大家都係女人 都唔知係唔係嫲嫲比佢奶奶折磨到心理唔平衡要折磨返佢新抱 跟本係一個惡循環

利申 我老豆已經退咗休十幾年 基本上依十年對屋企係零貢獻
點睇我未來奶奶寵到自己個女成個低b妹咁 成咗年都要同老母瞓要老母氹瞓覺 咩家務都唔識做
但就算我識煮幾多樣嘢做幾多家務佢都對我嫌三嫌四

其實家務依樣嘢真係不論男女都要識做 煮飯洗衫根本就係基本生活技能
我男朋友二十幾歲人生果皮都唔識批 米唔識煲 衫又唔識掠
有啲奶奶唔識得將心比心 唔諗吓自己點教仔女 要求人地嫁入嚟個女仔做好多連佢嘅仔女都唔識嘅嘢

同埋依家有好多垃圾港女喺到賴自己煮嘢冇天份所以唔煮
但根本唔關天份事 好多嘢都係要慢慢學
我媽由本身完全唔識煮飯 喺結咗婚之後學 到依家煮出嚟啲嘢仲好食過我做厨師嘅阿爸煮嘅嘢
點解你忍得落
現今廿多歳既港女,你要佢洗衫煮飯掃地拖地執拾家居………我諗係一件極為困難嘅事
根本港女思維就係 我比你屌就已經係最大付出,其他野係extra唔係must
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞