【罪大滔天】Sony Xperia 討論區 (13)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
pro個部講到明要ifa夾埋007先出
sony 班it9係咪比我屌完唔出xzp1月更新
屌,同埋暫時消息係
XZ2 Compact:
135.4mm × 64.6mm 5吋Mon
但XA1:
145mm × 67mm 5吋Mon

XA1左右邊框已經咁窄,再整窄佢係好難,亦冇意思。

某台仔YouTube channel話覺得係5吋18:9,屈指一算,18:9@5吋螢幕大細係:
113.6mm × 56.8mm
換言之左右邊框會係7.8mm。

FYI, 5吋 16:9係 110.7mm × 62.3mm,
5.5吋16:9係121.8mm×68.5mm。
而XA1 Plus係155mm × 75mm。

所以XZ2 compact好大機會保留機側指紋識別,但左右無邊框嘅感覺就唔夠XA系列勁。至於正面雙喇叭,做到都唔做俾你compact啦,除非compact賣6000
屌,仲有成半年
update:
xz1 compact 機身-mon高度:
129 - 101.8 = 27.2 mm

xz2 compact 都只係:
135.4 - 113.6 = 21.8mm
其實要放個廢少少嘅雙喇叭都唔難。
到時1080hdr 喇
18:9個面積細過16:9同尺寸
compact比你hdr?諗下好喇
同埋720p 4.6吋個ppi其實好高
18:9 5吋個面積應該同16:9 4.6吋差不多
除非佢賣三千尾4千頭,如果唔係720p真係有d度縮
2:1 5"總面積>16:9 4.6"總面積
屏幕闊度一樣, 2:1 5" exact7ly= 16:9 4.6"加長左
我估會係1440*720, 邊會畀2160*1080咁好
sony度縮唔係第一日嘅事啦
之前玩部xz1c細到好似玩具咁
闊過ip se
我想換部旗艦機啊屌
希望部正常size XZ2生生性性
年尾有行貨Pixel
其實iPhone細機都係差唔多
https://youtu.be/XP4N8UGybPg
睇返XA1 Plus teardown,喺第九分半鐘左右,見到機側fingerprint scanner其實好細件,同埋其實喺mon底,而唔係水平並列。
所以sony只要有心,XA2類都整到機側指紋
為左打美國市場先做後手指紋
美國嗰邊有專利問題,所以唔可以將指紋Sensor同埋電源鍵整埋一齊(而家啲Sony機美國賣嗰啲係軟件上熄咗指紋Sensor,變相無指紋辨識)

所以XA2先搞出個機背指紋Sensor
Xperia 2018 新機指紋感應置機背 —— 何解?

https://xperia.kckk.co/2018/01/whynopowerfingerpint.html?m=1

回個帶先
LG都係指紋同電源同一粒掣啊,不過係放背面姐。
定係LG俾左錢Apple?
https://youtu.be/XP4N8UGybPg
睇返XA1 Plus teardown,喺第九分半鐘左右,見到機側fingerprint scanner其實好細件,同埋其實喺mon底,而唔係水平並列。
所以sony只要有心,XA2類都整到機側指紋
美國嗰邊有專利問題,所以唔可以將指紋Sensor同埋電源鍵整埋一齊(而家啲Sony機美國賣嗰啲係軟件上熄咗指紋Sensor,變相無指紋辨識)

所以XA2先搞出個機背指紋Sensor
LG都係指紋同電源同一粒掣啊,不過係放背面姐。
定係LG俾左錢Apple?

?
專利係hp,但lg係美國佔有率高比下錢有咩所謂
sony如果比錢根本冇得賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞