連登紅酒 ~吹~(2)

410 回覆
6 Like 0 Dislike
2016最後一支酒都斷cork....

你練習多啲啦

用2格個d開酒器啦 一格有難度

你練習多啲啦

無用酒待刀一排

你練習多啲啦

用2格個d開酒器啦 一格有難度

yes, 買果新的,邊度有烏蠅牌買

palmer香味嚟講真係普通
上面提過嗰枝lichine贏九條街
760超貴,5舊差唔多

你咁講要即刻試試先

平時你地去邊買?
係香港我淨係比較信得過海港城個間屈人寺,
試過某酒鋪d 酒keep 壞左

Lichine ;全名係Chateau Prieure-Lichine ?
下次試

Yes, 不過溫馨提示一下,最好買2000前,啱啱試完支05 重係太young..

我有10同03副牌
巴打$760貴呀

屈人寺買酒一定貴啦。

乜列級莊仲有人會去屈人寺
佢送果d coupon我都未洗哂

貴成20%, 真係買唔落手。
原來一支酒至少要透兩個鐘氣
長知識
大家送禮通常會送咩酒? 當對方唔太識飲,要易入口少少

唔一定㗎
Decanter 大啲細啲已經唔一樣

我就鐘意開左慢慢試佢個味,再慢慢感受佢嘅變化

有d酒有頭到尾都係果隻味,好無癮,
但有d酒慢慢睇佢變化好interesting,
最近開左支Brunello, 初初倒落個decanter時勁重皮革味,慢慢d皮革味收,果味又慢慢釋放出黎,飲左幾個鍾支酒不斷變化,好過癮而且tannic硬淨,碰到支鍾意的酒真係好開心架。

屈人寺買酒一定貴啦。

有無賣酒既地方介紹下

有無賣酒既地方介紹下

手足飲左幾多年
如果好多年既
咁手足真係好有錢

屈人寺買酒一定貴啦。

有無賣酒既地方介紹下

依家網上買酒好方便喎,又平d又可以慢慢

最後一日假 開多支先

最後一日假 開多支先

如果今晚飲而家要double decant

有無賣酒既地方介紹下

手足飲左幾多年
如果好多年既
咁手足真係好有錢

屈人寺如果sale都入得過
買過05年美人魚先係五條魚多幾草
原來一支酒至少要透兩個鐘氣
長知識
大家送禮通常會送咩酒? 當對方唔太識飲,要易入口少少

千奇唔好咁樣諗
呢個係睇咩酒
酒既年份
同酒既condition

Yes。
開唏倒少少出黎試就一清二楚

最後一日假 開多支先

絲打乜都識 我一早開定啦 而家飲重未得

最後一日假 開多支先

我識條鐵咩
用decanter 都唔得?

我識條鐵咩

我bottle decant 咋

我識條鐵咩

我都估到
咁樣你支酒接觸空氣嘅面積太細啦,根本做唔到decant

我識條鐵咩

我都估到

得嘅,但要早7-8個鐘開
有冇酒架?倒少少出黎放上酒架啦,個表面積都會大d

我都估到

等左差唔多6個鐘先開

我都估到

等左差唔多6個鐘先開

無decanter? 飲酒工具之一,bottle decant 好哂時間,不如早d落杯好過啦?

Second 都okay

等左差唔多6個鐘先開

無decanter? 飲酒工具之一,bottle decant 好哂時間,不如早d落杯好過啦?

我今日唔係屋企飲呀

比較小見雙公second wine, enjoy!

等左差唔多6個鐘先開

我今日唔係屋企飲呀

明白了,唔怪得啦。

比較小見雙公second wine, enjoy!

巴打呢2支如何?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞