連登紅酒 ~吹~(2)

410 回覆
6 Like 0 Dislike
上星期番工 有條友用drc 72petrus 96chateau margeaux chevalier Montrachet 全部6L 同一堆大size krug做banquet wine 嗰度起碼一百萬

96 margeaux真係幾正

巴打有無份飲?
咁飲法強國人㴝架?

飲左兩杯96 margeaux 幾正
上星期番工 有條友用drc 72petrus 96chateau margeaux chevalier Montrachet 全部6L 同一堆大size krug做banquet wine 嗰度起碼一百萬

巴打有無份飲?
咁飲法強國人㴝架?

屌,你就好啦唔洗比錢有得飲,支72petrus係咪好香?

巴打有無份飲?
咁飲法強國人㴝架?

支chevalier Montrachet 都唔錯

巴打有無份飲?
咁飲法強國人㴝架?

屌,你就好啦唔洗比錢有得飲,支72petrus係咪好香?

飲唔到 我都好想飲 太忙

巴打有無份飲?
咁飲法強國人㴝架?

好香蜜糖味

巴打有無份飲?
咁飲法強國人㴝架?

好香蜜糖味

屌,我聞都未聞過,成日聽人講drc dvintage好花香味?

吖唔係 八幾年drc patrus同chevalier Montrachet 都係普通magnum好似係 總之好撚痴線

附上96 margeaux 6L裝 cork俾大家打下飛機

附上96 margeaux 6L裝 cork俾大家打下飛機

今晚慢慢J先
有冇巴打鐘意教皇堡?
香港搵起上黎難好多 (相比bordeaux burgundy 啦)
成日都要min 1 case
有冇巴打鐘意教皇堡?
香港搵起上黎難好多 (相比bordeaux burgundy 啦)

請問即係邊個酒區?
有冇巴打鐘意教皇堡?

請問即係邊個酒區?

southern rhone
有冇巴打鐘意教皇堡?

請問即係邊個酒區?

southern rhone

教皇宮明白了。Rhone river.

無錢飲Vega , Vega 細佬都殺住先啦。
想買支紅酒比阿媽臨訓前飲少少好訓啲 平時冇留意開呢啲 有冇咩平平地既推介
想買支紅酒比阿媽臨訓前飲少少好訓啲 平時冇留意開呢啲 有冇咩平平地既推介

其實唔提議飲紅酒來訓覺,

點解既我見人話對訓教好

點解既我見人話對訓教好

咁會愈飲愈多,我聽過 d case ,最初飲一杯就好訓,慢慢要飲兩杯先訓到,最後要飲一支,我就唔建議。
我見好多種紅酒都係大約十幾度飲最好
但我買完支酒返黎 放喺室溫 飲既時候應該放落雪櫃一陣定加冰?
想買個酒櫃揀咩好?
4千價位係咪揀vintec最好?
我見有隻vinvautz賣到好平,會唔會中伏?

見有朋友老婆會飲砵酒(甜甜哋嗰啲紅酒)一小杯臨瞓。

Port 酒精度好高噃,會愈飲愈多架。

好多人年齡六七十,尤其是女性,會有瞓覺失眠問題。
瞓得唔好成個生活都受影響。失眠去睇醫生,實開輕度安眠藥。
不過安眠藥同酒一樣,越用得多越冇效,只係酒好似冇咁差。真係有失眠都喺睇下醫生先,點知會唔會喺其他問題先。

有啲人話試下退黑素,比我揀寧願飲啲酒,食藥感覺都係差啲。砵酒都唔算好高度數16-18度,紅酒12-14,威士忌超過40。甜甜地女士會鐘意啲,以前英國女人當補品。

當然冇事冇幹,或者有心事或者心煩就唔提議飲酒"摧眠"

利申:屋企兩位老人家都有睡眠問題,係年齡大,生物時鐘影響,醫生都只係開安眠藥。

招喚醫生專業人士

好多人年齡六七十,尤其是女性,會有瞓覺失眠問題。
瞓得唔好成個生活都受影響。失眠去睇醫生,實開輕度安眠藥。
不過安眠藥同酒一樣,越用得多越冇效,只係酒好似冇咁差。真係有失眠都喺睇下醫生先,點知會唔會喺其他問題先。

有啲人話試下退黑素,比我揀寧願飲啲酒,食藥感覺都係差啲。砵酒都唔算好高度數16-18度,紅酒12-14,威士忌超過40。甜甜地女士會鐘意啲,以前英國女人當補品。

當然冇事冇幹,或者有心事或者心煩就唔提議飲酒"摧眠"

利申:屋企兩位老人家都有睡眠問題,係年齡大,生物時鐘影響,醫生都只係開安眠藥。

招喚醫生專業人士

我訓唔著會飲baileys
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞