連登紅酒 ~吹~(2)

410 回覆
6 Like 0 Dislike

今晚就哩兩枝 聽日Lafite 仔

早幾日聖誕係餐廳開左支 Prieure Linchine 05, 太young了,真係要等多幾年,我重有幾支05,09慢慢陳。

早幾日聖誕係餐廳開左支 Prieure Linchine 05, 太young了,真係要等多幾年,我重有幾支05,09慢慢陳。

05好年黎 08既preiure linchine 出色過07好多. Btw餐廳開幾錢

05好年黎 08既preiure linchine 出色過07好多. Btw餐廳開幾錢

你覺唔覺 preiure linchine 05 太新,未飲得住? 可能飲前decant 兩個鍾會好d,
反而今日支LA Laguin 04 飲得啦,

我帶埋支 preiure linchin去餐廳開架,支05唔洗600.

你覺唔覺 preiure linchine 05 太新,未飲得住? 可能飲前decant 兩個鍾會好d,

我帶埋支 preiure linchin去餐廳開架,支05唔洗600.

00年打後我多數bottle decant 最少4-5個鐘。我飲唔到枝酒最prime唔心足哈哈

平平地
06年Gaja仲未得,要等多最少5-6年, tanning 好硬,decant咗6個鐘都唔得。

Musar decant 8個鐘後到達高峰.....成為我其中一枝最愛

就係呢支野嚇我 好明顯鋪頭一路打直放

咁橋?!
我有支baron都係咁
支野太乾 嚇得我丫
巴打今晚開邊支

今晚 La Lagune

平平地
06年Gaja仲未得,要等多最少5-6年, tanning 好硬,decant咗6個鐘都唔得。

Musar decant 8個鐘後到達高峰.....成為我其中一枝最愛

99 年 musar 隻硫磺味幾香口, 但要開8 個鐘咁耐咩
中意04年多d, 隻味balance 好多
重有邊道可以買到其他年份? 次次都係見到 99同04
我有十六枝cheap紅酒,擺酒飲淨,有冇人可以收留佢地?
我有十六枝cheap紅酒,擺酒飲淨,有冇人可以收留佢地?

平平地

99 年 musar 隻硫磺味幾香口, 但要開8 個鐘咁耐咩
中意04年多d, 隻味balance 好多
重有邊道可以買到其他年份? 次次都係見到 99同04

要。
所有酒味元素融和成為一體,如絲質感

00年打後我多數bottle decant 最少4-5個鐘。我飲唔到枝酒最prime唔心足哈哈

平平地

nabbiolo真係好頑強,但陳夠真係好香。
想請教下你地96年左岸既酒breathe 幾耐大約
今晚飲
Duhart milon 99

巴打可能要比多d 資料
咩葡萄? 打唔打算用 decanter ?
96 年都廿歲仔, 通常氧代過程會比新酒慢,通常都要decant 耐 小小,如果係Cabernet Sauvignon / Merlot 我會建議 倒到最闊既位 in bottle decant 先兩鐘開始飲,second hour 應該變化最大。

不過其實好難一概而論,對某d 酒黎講兩個鐘出唔到咩味道, 自已上次飲96年 Mouton Rothschild decant 都decant 左 5個鐘先去個peak performance 。

巴打可能要比多d 資料
96 年都廿歲仔, 通常氧代過程會比新酒慢,通常都要decant 耐 小小,如果係Cabernet Sauvignon / Merlot 我會建議 倒到最闊既位 in bottle decant 先兩鐘開始飲,second hour 應該變化最大。

不過其實好難一概而論,對某d 酒黎講兩個鐘出唔到咩味道, 自已上次飲96年 Mouton Rothschild decant 都decant 左 5個鐘先去個peak performance 。

認同,2個鐘bottle decant 基本
如果00年後落decanter一般2個鐘冇問題
試過01年palmer
bottle 8粒鐘
好彩開酒嘅朋友識啲野
唔係會徙左支酒
反而巴打會唔會儲吉樽?
諗緊點放好

巴打可能要比多d 資料

認同,2個鐘bottle decant 基本
如果00年後落decanter一般2個鐘冇問題
試過01年palmer
bottle 8粒鐘
好彩開酒嘅朋友識啲野
唔係會徙左支酒

Palmer
咩年份都好,都差不多要三個鐘,念起開完成間房香噴噴
巴打真識嘆,01 年是咪好甜?

話說副莊10 年 Watson wine 賣緊760 趕快入貨 19年慢慢開
反而巴打會唔會儲吉樽?
諗緊點放好

我儲木塞, 不過就成日要同人爭
有fd 會儲埋錫紙標誌

巴打可以考慮用風筒同hand cream 滅label
不過好煩, 同出街食飯拎番會好肉酸
反而巴打會唔會儲吉樽?
諗緊點放好

我儲木塞, 不過就成日要同人爭
有fd 會儲埋錫紙標誌

巴打可以考慮用風筒同hand cream 滅label
不過好煩, 同出街食飯拎番會好肉酸

我都係儲木塞
易放
原來一支酒至少要透兩個鐘氣
長知識
大家送禮通常會送咩酒? 當對方唔太識飲,要易入口少少
反而巴打會唔會儲吉樽?
諗緊點放好

邊有咁多位?儲cork就會。
早倫好多強國人黎香港收紅酒樽,近排就小見左。
原來一支酒至少要透兩個鐘氣
長知識
大家送禮通常會送咩酒? 當對方唔太識飲,要易入口少少

送男定女先?
Lafite 仔96 試下落decanter 3個鐘睇下 因為小弟小飲舊年份冇乜經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞