連登紅酒 ~吹~(2)

410 回覆
6 Like 0 Dislike
想問下其實我第一次買一支酒, 點知要DECANT 幾耐? 一邊decant 一邊試?

我買左支chateau la puy 2012, 唔知應唔應該 decant

另外, 之前買左支 04年既 chateau carbonnieux, 唔知點解飲落無乜味

其實好難講
都話你個decanter 大細已經唔同時間
自己飲得開心咪ok lor

有啲酒明明一開即飲,你再decant反而唔好

好多新酒都唔洗點decant,不如早d落杯慢慢飲
想問下其實我第一次買一支酒, 點知要DECANT 幾耐? 一邊decant 一邊試?

我買左支chateau la puy 2012, 唔知應唔應該 decant

另外, 之前買左支 04年既 chateau carbonnieux, 唔知點解飲落無乜味

其實好難講

新酒唔洗點decant啦,早d落杯慢慢飲當decant啦,。
想問下歐洲機場duty free買紅酒會唔會平過香港?

唔覺 上次荷蘭轉機計一計仲貴

其實好難講

新酒唔洗點decant啦,早d落杯慢慢飲當decant啦,。

Decant 主要作用係分隔d deposit,通常d舊酒都會有唔少,基本上年份90頭都有,decant左可以幫你更好咁Taste 支酒;另一個作用係aeration,同你倒落隻杯作用一樣,加速支酒出味。樓上巴打有講過,要支酒本身質素好decant作用先明顯,有d超市酒唔洗搞咁多野,一開就飲啦

點解會咁?
我試過係西班牙機場買番西班牙紅酒就平過香港,咁法國機場買法國酒啦?

香港紅酒免稅,唔係太特別就無謂帶
係有啲香港出名貴嘅酒會係外國平啲
好似lynchbages, Moët 果啲都平啲

去歐洲邊道呀?

點解會咁?
我試過係西班牙機場買番西班牙紅酒就平過香港,咁法國機場買法國酒啦?

法國去超級市場買啦,不過佢地飲開table wine, 好少貴酒係超級市場

機場免稅啲選擇會少啲,得啲大路嘢

香港紅酒免稅,唔係太特別就無謂帶
係有啲香港出名貴嘅酒會係外國平啲
好似lynchbages, Moët 果啲都平啲

去歐洲邊道呀?

咁就唔花時間啦,
法西

點解會咁?

法國去超級市場買啦,不過佢地飲開table wine, 好少貴酒係超級市場

機場免稅啲選擇會少啲,得啲大路嘢

我都有去,不過超市d酒係當地飲算啦,唔會帶番來啦,
如果有時間落burgundy就好啦,可以去尋寶

呢個開樽器好似幾正?

呢個開樽器好似幾正?

開酒超快,不過我都係鐘意酒侍刀。開酒都開得型啲

呢個開樽器好似幾正?

開酒超快,不過我都係鐘意酒侍刀。開酒都開得型啲

仲可以等多幾年, typical pauillac

仲可以等多幾年, typical pauillac

我有支10正牌,未飲得,等多幾年

今晚開枝Brunello 慢慢飲先
push
就嚟新年推吓post先

嚟緊約左朋友打算開支01年lafite 賀一賀新年(01年冇咩特別意思,我估啱飲咁解啫
就嚟新年推吓post先

嚟緊約左朋友打算開支01年lafite 賀一賀新年(01年冇咩特別意思,我估啱飲咁解啫

你就好啦有得開Lafite, 一支Lafite 夠我飛2轉歐洲,
不過我都訂左d酒過年。
就嚟新年推吓post先

你就好啦有得開Lafite, 一支Lafite 夠我飛2轉歐洲,
不過我都訂左d酒過年。

買紅酒送左對雞杯,今年雞年有新杯飲酒啦。
就嚟新年推吓post先

不過我都訂左d酒過年。

買嘅速道快過飲嘅速道
我要揾啲機會消耗啲
除左紅酒仲有好多其他酒係屋企
就嚟新年推吓post先

不過我都訂左d酒過年。

買嘅速道快過飲嘅速道
我要揾啲機會消耗啲

我都開始越買越多,酒有樣好就是可以擺,擺係度幾年後飲都得。

不過我都訂左d酒過年。

買嘅速道快過飲嘅速道
我要揾啲機會消耗啲

紅酒就好啲,我其他whisky 開左唔放得耐

不過我都訂左d酒過年。

買嘅速道快過飲嘅速道
我要揾啲機會消耗啲

紅酒就好啲,我其他whisky 開左唔放得耐

whisky 一晚一支有難道,紅酒就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞