連登紅酒 ~吹~(2)

410 回覆
6 Like 0 Dislike
想請教下你地96年左岸既酒breathe 幾耐大約

巴打可能要比多d 資料
咩葡萄? 打唔打算用 decanter ?
96 年都廿歲仔, 通常氧代過程會比新酒慢,通常都要decant 耐 小小,如果係Cabernet Sauvignon / Merlot 我會建議 倒到最闊既位 in bottle decant 先兩鐘開始飲,second hour 應該變化最大。

不過其實好難一概而論,對某d 酒黎講兩個鐘出唔到咩味道, 自已上次飲96年 Mouton Rothschild decant 都decant 左 5個鐘先去個peak performance 。

認同,2個鐘bottle decant 基本
如果00年後落decanter一般2個鐘冇問題
試過01年palmer
bottle 8粒鐘
好彩開酒嘅朋友識啲野
唔係會徙左支酒

Palmer
咩年份都好,都差不多要三個鐘,念起開完成間房香噴噴
巴打真識嘆,01 年是咪好甜?

話說副莊10 年 Watson wine 賣緊760 趕快入貨 19年慢慢開

係個慷慨客請
自己哪有錢
支酒開6個鐘試個時未開
8粒鐘先黎料
舉起隻杯已經香氣四溢
到而家都仲好深印象
想請教下你地96年左岸既酒breathe 幾耐大約

巴打可能要比多d 資料
咩葡萄? 打唔打算用 decanter ?
96 年都廿歲仔, 通常氧代過程會比新酒慢,通常都要decant 耐 小小,如果係Cabernet Sauvignon / Merlot 我會建議 倒到最闊既位 in bottle decant 先兩鐘開始飲,second hour 應該變化最大。

不過其實好難一概而論,對某d 酒黎講兩個鐘出唔到咩味道, 自已上次飲96年 Mouton Rothschild decant 都decant 左 5個鐘先去個peak performance 。

試過01年palmer
bottle 8粒鐘
好彩開酒嘅朋友識啲野
唔係會徙左支酒

Palmer

話說副莊10 年 Watson wine 賣緊760 趕快入貨 19年慢慢開

我有10同03副牌
巴打$760貴呀
Lafite 仔96 試下落decanter 3個鐘睇下 因為小弟小飲舊年份冇乜經驗

lafute仔指副牌?
我飲過02
巴打可以大膽啲開
今晚飲
Duhart milon 99

試過01年palmer
bottle 8粒鐘
好彩開酒嘅朋友識啲野
唔係會徙左支酒

Palmer

我有10同03副牌
巴打$760貴呀

屈人寺買酒一定貴啦。

試過01年palmer
bottle 8粒鐘
好彩開酒嘅朋友識啲野
唔係會徙左支酒

Palmer

係個慷慨客請
自己哪有錢
支酒開6個鐘試個時未開
8粒鐘先黎料
舉起隻杯已經香氣四溢
到而家都仲好深印象

palmer香味嚟講真係普通
上面提過嗰枝lichine贏九條街
760超貴,5舊差唔多

試過01年palmer
bottle 8粒鐘
好彩開酒嘅朋友識啲野
唔係會徙左支酒

Palmer

係個慷慨客請
自己哪有錢
支酒開6個鐘試個時未開
8粒鐘先黎料
舉起隻杯已經香氣四溢
到而家都仲好深印象

760超貴,5舊差唔多

你咁講要即刻試試先

Breathe3個鐘 好飲
Lacoste-Borie 百佳賣170 好似

係個慷慨客請
自己哪有錢
支酒開6個鐘試個時未開
8粒鐘先黎料
舉起隻杯已經香氣四溢
到而家都仲好深印象

760超貴,5舊差唔多

你咁講要即刻試試先

平時你地去邊買?
係香港我淨係比較信得過海港城個間屈人寺,
試過某酒鋪d 酒keep 壞左

Lichine ;全名係Chateau Prieure-Lichine ?
下次試

巴打係咪英國jj 塊鏡好似見到巴打wor

係呀係英國

係呀係英國

你就好啦
我好想番去呀

係呀係英國

你就好啦
我好想番去呀

Uk is hell man

係呀係英國

你就好啦
我好想番去呀

Where are you lad

你就好啦
我好想番去呀

Where are you lad

仲有兩年我出冊架啦
原來一支酒至少要透兩個鐘氣
長知識
大家送禮通常會送咩酒? 當對方唔太識飲,要易入口少少

千奇唔好咁樣諗
呢個係睇咩酒
酒既年份
同酒既condition
今晚飲

熟哂啦
開左9個字都跌緊

Palmer

我有10同03副牌
巴打$760貴呀

屈人寺買酒一定貴啦。

乜列級莊仲有人會去屈人寺
佢送果d coupon我都未洗哂

係呀係英國

好掛住nandos呀
留名

係呀係英國

好掛住nandos呀

唉仲有一個禮拜返英國
原來一支酒至少要透兩個鐘氣
長知識
大家送禮通常會送咩酒? 當對方唔太識飲,要易入口少少

唔一定㗎
Decanter 大啲細啲已經唔一樣

我就鐘意開左慢慢試佢個味,再慢慢感受佢嘅變化
今晚飲

熟哂啦
開左9個字都跌緊
2016最後一支酒都斷cork....

你練習多啲啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞