[Uaena] IU 討論區 (17) - 又係時候聽住聖誕歌過節

1001 回覆
29 Like 6 Dislike
原來今日女友演唱會...
忙內 solo stage 唱咗娘娘首 twenty three

不過重點係....
nanbee 做佢地場con 既 dancer 呀!!!!
啤啤又係nanbee 女友又係nanbee
無處不在的nanbee
無處不在的nanbee

仲要係出現喺我芯開嗰D 團....
大條道理啦咁
無處不在的nanbee

仲要係出現喺我芯開嗰D 團....
大條道理啦咁

芯到你
以我有限既韓文每隻字拆返出黎點解先....

잊어야 한다는 마음으로

잊다 - 忘記
어야 하다 - 有應該, 應當, 必需既意思
마음으로 - 堅定的決心

所以 잊어야 한다는 마음으로 直接譯係 "應該要忘記的堅定決心"
至於可以點樣寫得靚D... 咁就留返俾各位發揮啦...

其實巴打用決意唔錯。
決意忘記的心。簡單又易明
芯到你

我從來都無否認芯架啦...

https://youtu.be/xoBlwzoaRdU
Ariana Grande - Problem / Eunbee Na Choreography

https://youtu.be/gmREvthetJc
Bruno Mars - Runaway Baby / Eunbee Na Choreography

一齊飯埋 nanbee 啦...
Nanbee
IU Team
下個po 大家齊齊做芯飯啦
如果要加上有應該, 應當, 必需既意思
我啱啱食飯諗到個
「終須決意遺忘」
後面嘅「的心」好似再加上去太累贅所以省略咗
你哋會覺得「決意遺忘的心」定「終須決意遺忘」好啲?
「的心」已經決定左佢要做嘅行為,就算冇「終須」,都會知道最後要決意遺忘。
而「終須」可以表達到佢嘅無奈感同埋內心自我掙扎後嘅結果。
其實兩個詞都表達到個意思。不過個人認為「的心」好似通順啲。

翻譯名稱嘅嘢,用marketing/廣告宣傳角度,要順口/impressive先於「夠貼」。以前黃霑在生時寫過篇嘢嘢,幾有意思:《廣告翻譯 蓄意叛逆》。意思大抵就係咁。何況呢個case嚟計,「決意遺忘的心」,都相差無幾。

另:詞性上嚟講,「決意遺忘的心」,adv+v+n,對比「終須決意遺忘」嘅adv(1)+adv(2)+v,語感上係無咁冗贅,同埋字面上無咁"written form",由把口講出嚟嗰陣順耳啲。

翻譯名稱嘅嘢,用marketing/廣告宣傳角度,要順口/impressive先於「夠貼」。以前黃霑在生時寫過篇嘢嘢,幾有意思:《廣告翻譯 蓄意叛逆》。意思大抵就係咁。何況呢個case嚟計,「決意遺忘的心」,都相差無幾。

另:詞性上嚟講,「決意遺忘的心」,adv+v+n,對比「終須決意遺忘」嘅adv(1)+adv(2)+v,語感上係無咁冗贅,同埋字面上無咁"written form",由把口講出嚟嗰陣順耳啲。

改名呢D 嘢都係等你黎

三個恩妃都好正
巴打好專業
點啫
下個post係咪改做IU Team
咦佢都幫過好多團做dancer...
開返個新 Post 先

[Uaena] IU 討論區 (18) - <夜信> 與 <決意遺忘的心>
https://lihkg.com/thread/521630/page/1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞