沈門師兄弟徙置區第五十九期 - 問沈能有幾多愁,沒買騰訊又租樓

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
但上到30000書局放財經書出來似乎好合理,如果用2007做比較,個市仲有半年玩?
要睇師父指示為準,今日有時間要行出街觀察社會係咪熱烈炒股

不過書局門口大豬肉檯擺滿投資書就濕滯,15年臨爆破前一個月左右就係咁,去到毫股變個幾,幾日收檔入熊一

我就係嗰轉成為炒股咁耐最贏得多嘅1隻股票

15年太快啦, 2日大棍2千點...
出事,大眾書局同商務門口既旅遊書收哂,而家全部都係投資書

同10年前......一模一樣

from其他post
樓王你點睇

縮注,有利潤用小部份利潤玩,噚日成交去到1500億,700咁癲,行情隨時幾日玩完,小心單日落千點,係咪熊市初要再觀察

天,我要打大佬,唔好玩完住啦,心目中呢波去到年中以上,破大佬再行多陣嘅

牛3定熊1呀

牛三係幾日炒完,就入熊市,不過基本因素冇變過,照正呢波行情冇咁快完,牛市通常行到15-24個月嘅,之後會熊,然後入到熊二悶市,去到熊三唔知幾耐,書本講法熊長牛短
個鳩硬o係高登思覺失調, 一時唱淡今日就話賺幾多
過街老鼠
但上到30000書局放財經書出來似乎好合理,如果用2007做比較,個市仲有半年玩?

書局做生意,一定係銷路激增,熱門書先擺大豬肉檯,方便買家唔使搵,亦係門口做成一個宣傳效應,引更多人購買,人多時打書釘唔舒服,有人就買返屋企睇,用錢投票嘅嘢永遠係真正覺得需要嘅,呢啲時間買投資書睇90%係新手,認為「書中自有黃金屋」先落本

股市從來都係少數人贏多數人輸嘅地方,茶餐廳大食大喝最終要有人埋單,冇free lunch嘅,只不過係邊位埋單嘅啫

除咗倉底貨,最近已經冇做買賣,要睇定啲先,一向我本住寧可錯過唔好做錯原則嘅,股市最唔缺係機會,缺嘅係本錢,要保本留子彈好過亂搏
3萬點都係大型上落市 唔係牛3
好,睇定d, 勿高j

血的教訓
係鄉土論壇有人話尋日收市前沽左一張大期set左止蝕100點內,但夜市一開升過一千三百點,卷商幫佢係最高位平左,一張大期total loss咁滯

成件事好鬼,究竟係玩咩嘢,大戶買上去係為左殺d散戶咁簡單
好,睇定d, 勿高j

牛3都會回幾百...真係開心要小心, 正股就okay
個市真係痴撚線 升幾多我都覺得係扭曲 dllm
未試過咁認同師父
\|/
係鄉土論壇有人話尋日收市前沽左一張大期set左止蝕100點內,但夜市一開升過一千三百點,卷商幫佢係最高位平左,一張大期total loss咁滯

散戶開得幾多張期呀...一日十幾廿萬張成交...錯盤多...雖然尋晚港交所話冇人申報錯盤

散戶開得幾多張期呀...一日十幾廿萬張成交...錯盤多...雖然尋晚港交所話冇人申報錯盤

有人show左個成交紀錄 5:15開夜市 1min 之內有幾百張大期掃左上去

轉自鄉土
11月21晚 即月夜期創新高+1491 31341 跟本係一個局~因為.....
劇本一早預定好哂~

大家有冇諗過~點解一開夜市五秒內升上係31341?而唔係更高(頭一分鐘成交700幾張)
呢個絕對唔係巧合~更唔係錯盤~根本就係劇本早有預謀!!!
因為11月期指日收市~29850
如果有人記得年頭出左個溶斷機制~>5%會觸發溶斷
29850X1.05=31342.5
而即晚新高剛好係31341!!只差一點
一開之前SET好哂~
成件事根本係早有預謀...如果SET 31343機制下唔會賣得出~SET31342又會觸發溶斷
所以先SET31341做賣盤...
大戶有哂劇本~大家睇路~

3秒上31341: 人手改都改唔切...根本SET定~!
講樣賭場角子老虎機理論,理論上老虎機隨機嘅,但有經濟學者研究統計,越多人行嘅通道邊嘅角子老虎機贏大獎普遍高於其他位置嘅,佢哋猜測賭場當作宣傳「提高命中率」,以吸引更多人去其他位置老虎機玩,我去澳門親自實驗,或者考合,坐正路邊多人行嘅中獎率高啲

書局大豬肉檯擺放書籍嘅取舍大約都係咁
V師兄 請問熊一既特徵係乜
因為書本上寫既野都較虛
十分奇怪嘅係股票唔係普升,升幾百點上升嘅股票少於下跌/冇交易/平收嘅,唔止一日,唔似以前冧市前現象,暫時睇唔通

轉自鄉土
11月21晚 即月夜期創新高+1491 31341 跟本係一個局~因為.....
劇本一早預定好哂~

大家有冇諗過~點解一開夜市五秒內升上係31341?而唔係更高(頭一分鐘成交700幾張)
呢個絕對唔係巧合~更唔係錯盤~根本就係劇本早有預謀!!!
因為11月期指日收市~29850
如果有人記得年頭出左個溶斷機制~>5%會觸發溶斷
29850X1.05=31342.5
而即晚新高剛好係31341!!只差一點
一開之前SET好哂~
成件事根本係早有預謀...如果SET 31343機制下唔會賣得出~SET31342又會觸發溶斷
所以先SET31341做賣盤...
大戶有哂劇本~大家睇路~

3秒上31341: 人手改都改唔切...根本SET定~!

但2邊對到盤先deal wo, 即係點呀, 一張蝕6皮
匯豐肯升未😢
因為書本上寫既野都較虛

幾時熊一師傅話事
因為書本上寫既野都較虛

幾時熊一師傅話事

他日師傅好似07咁推思捷 牛市就係咁先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞